In een periode waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie voorop staan, vormt energieopslag een slimme oplossing voor ondernemingen die hun energieverbruik willen verbeteren of zelfs een extra inkomstenbron willen genereren. Advies- en projectmanagementbureau DSNRG staat stil bij de kostenbesparingen die er met energie-opslag mogelijk zijn, en de voordelen van een constante bedrijfsvoering, zelfs al het gecontracteerde vermogen beperkt is.
Rudy Daniëls van DSNRG legt hieronder uit hoe energie-opslag precies functioneert, en waarom is het van groot belang om een bedrijf grondig te analyseren voordat men besluit in energie-opslag te investeren.
DSNRG is sinds november 2023 de nieuwe naam van Daniëls Smart Energy. Dat bedrijf bestaat al vijftien jaar. Op de foto de teamleden van het bedrijf, met op de achterste rij rechts Rudy. Rudy wees eerder dit jaar al op het belang van investeren in energie-innovaties vanwege de stijgende energie-belasting.
Wat is energieopslag en hoe werkt het?
Energieopslag verwijst naar technologieën die bedrijven in staat stelt om opgewekte energie op te slaan en deze later weer te benutten. "De meest gangbare methode voor energieopslag is een batterij of accu, die overtollige energie opslaat tijdens overvloed, zoals in zonnige tijden waarin zonnepanelen veel energie genereren, en deze vrijgeeft tijdens tekorten, zoals in de avond of bij stijgende energieprijzen. Soms kan er ook gebufferd worden in de vorm van warmte of koude opslag. Dit systeem geeft bedrijven de mogelijkheid om hun energieverbruik te verbeteren en piekbelastingen te vermijden."
Energieopslagen gecontracteerd vermogen: De kans bij netbeperkingen
Veel ondernemingen die willen elektrificeren, zoals het gebruik van elektrische machines of voertuigen, staan voor beperkingen in hun gecontracteerde vermogen. Het elektriciteitsnet is vaak niet in staat om te voldoen aan de grotere energiebehoefte die nodig is voor elektrificatie. Energieopslag wordt hier gezien als een essentiële oplossing.
Hoe werkt dit?
Rudy: "Als uw gecontracteerde capaciteit niet genoeg is voor de maximale behoeften van uw bedrijfsvoering, kan een batterij een oplossing bieden. Een batterij met een uitgangsvermogen van 100 kW kan bijvoorbeeld fungeren als een buffer. Bij een lagere vraag of wanneer er genoeg energie wordt geproduceerd, zoals via zonnepanelen, wordt de batterij opgeladen. Deze opgeslagen energie kan daarna worden ingezet om uw elektrische apparaten of machines van elektriciteit te voorzien wanneer een directe afname van het elektriciteitsnet niet haalbaar is. Dit waarborgt de voortzetting van uw bedrijfsactiviteiten, ondanks de beperkingen in het elektriciteitsnet."
De voordelen van energieopslag
- Maximale benutting van de onbalansmarkt: Profiteer van fluctuaties in de energiemarkt door energie op te slaan tijdens lage prijzen en deze te verkopen of te gebruiken tijdens hoge prijzen.
- Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: Verlaag uw afhankelijkheid van het net en controleer uw energiekosten beter.
- Vermindering van piekbelasting: Beperk piekbelastingen en vermijd dure netwerkverzwaringen en bijbehorende vaste kosten.
- Optimalisatie van zelf opgewekte energie: Gebruik de energie die u zelf heeft opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen, op de momenten dat u deze nodig heeft. U bespaart hierbij ook op energiebelasting.
- Continuïteit ondanks netbeperkingen: Dankzij energieopslag kunt u blijven opereren, zelfs wanneer uw gecontracteerd vermogen een gedeelte van de dag niet toereikend is.
Grondige analyse bedrijf
Elk bedrijf beschikt over zijn eigen bijzondere energieprofiel, dat bestaat uit specifieke verbruikspatronen, een gecontracteerd vermogen en toekomstige plannen. "Het is daarom essentieel om een op maat gemaakte oplossing te creëren die volledig aansluit bij de wensen van een bedrijf."
DSNRG biedt hierbij verschillende diensten aan, zoals maatwerkanalyses, het selecteren van de juiste technologie, vergelijking van leveranciers, het begeleiden van analyse en selectie tot installatie en oplevering en optimalisatie van energiebeheer.
"Door de groeiende behoefte aan verduurzaming en de problemen van elektriciteit en netcongestie, is energieopslag mogelijk een verstandige investering", concludeert Rudy. Dat kan zijn omdat een bedrijf op zoek is naar kostenbesparing, een extra inkomstenbron, vermindering van piekbelasting of omdat men minder afhankelijk wil zijn van het elektriciteitsnet.
Voor meer informatie:
Rudy Daniëls
DSNRG
Asserstraat 1
9461 GA Gieten
0592-273059
[email protected]
www.dsnrg.nl