Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiezuinig CO2 afvangen, kansrijk voor kas en klimaat

"We willen af van het transport van vloeibare CO₂ en in plaats daarvan werken aan een gedecentraliseerd, duurzamer CO₂-leveringsmodel. Traditionele CO₂-bronnen zijn vaak energie-intensief, worden geproduceerd uit fossiele bronnen, zijn duur en onderhevig aan grote prijsschommelingen, waardoor de tuinbouwsector onder druk komt te staan", zegt Jarle Skjaeveland, Business Developer bij GreenCap Solutions, een Noorse ontwikkelaar van oplossingen voor het afvangen van kooldioxide uit de lucht.

Het GreenCap team

Een proces in drie stappen
Hiervoor heeft GreenCap een systeem ontwikkeld. Een natuurlijk gevormd gesteente, bestaand uit zeolieten, wordt gebruikt om CO₂ direct uit de lucht op te vangen in een proces dat uit drie stappen bestaat. Eerst wordt de binnenkomende lucht voorbehandeld: vocht wordt verwijderd met behulp van een groot, langzaam bewegend wiel met een laag silicagel. Deze stap minimaliseert het energieverbruik door de lucht te drogen voordat het de afvangunit bereikt. De lucht wordt vervolgens voorgekoeld tot ongeveer -20°C, waardoor een ideale energiezuinige omgeving ontstaat waarin CO₂ zich efficiënter bindt aan het zeolietmateriaal.

"Ons systeem houdt het energieverbruik laag, wat een belangrijke prestatie is," legt Jarle uit. "Het gebruik van componenten zoals zeoliet en silicagel heeft ons geholpen om een gesloten kringloopsysteem te creëren dat efficiënt en milieuvriendelijk is." De flexibiliteit van het systeem betekent dat het 100 tot 200 ton CO₂ per ha kan leveren, waardoor kassen en vertical farms de opstelling kunnen aanpassen aan hun behoeften.


GreenCap's proefinstallatie

Energie-efficiëntie
Het energieverbruik is vaak een beperkende factor in CO₂-afvangsystemen, wijst Jarle. Om stijgende kosten te voorkomen, vermindert de aanpak van GreenCap verspilling door energiebesparende functies te gebruiken in verschillende stadia van het proces. Door gebruik te maken van warmteopvang- en koudwisseltechnieken hergebruikt het systeem thermische energie om optimale CO₂-absorptie en -afgiftesnelheden te handhaven. "We realiseerden ons al vroeg dat het essentieel was om dit proces energie-efficiënt te houden. We richten ons op een slimme stroom die zowel warme als koude lucht hergebruikt om extra verwarming of koeling te voorkomen."

Het resultaat is een systeem dat weinig energie verbruikt, aangezien de uitgaande lucht minder dan 1°C verschilt van de binnenkomende lucht, wat laat zien hoe GreenCap de energiebelasting heeft geminimaliseerd.

Een foto met een van de operators in de DAC Z50 demonstratiefabriek

Voordelen van gesloten ramen
Voor glastuinbouwbedrijven heeft dit efficiënte gebruik van CO₂ onmiddellijke voordelen. Omdat systemen met gesloten ramen efficiënter zijn, hebben telers tot 70% minder CO₂ nodig dan bij open systemen. "Door de ramen te sluiten en ons Environmental Control System (ECS) te gebruiken, kunnen telers hun afhankelijkheid van CO₂-leveranciers verminderen en hun energierekeningen verlagen," zegt Jarle.

Bovendien stelt het stapelbare ontwerp van de afvangmodules telers in staat om de capaciteit naar behoefte uit te breiden, wat flexibiliteit biedt zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie. Een teler die bijvoorbeeld 200 ton per ha nodig heeft, kan eenvoudig modules stapelen om aan zijn specifieke eisen te voldoen.


DAC Z50 module

Systemen buiten de tuinbouw
Hoewel de tuinbouw de belangrijkste markt was voor GreenCap, heeft de CO₂-afvangtechnologie van het bedrijf de aandacht getrokken van andere sectoren, waaronder de batterijproductie, die schone CO₂ nodig heeft voor efficiënte productie. Het systeem van GreenCap is ook interessant voor Noorwegen, waar grote initiatieven voor CO₂-afvang gericht zijn op het permanent transporteren en opslaan van CO₂-emissies. "Batterijfabrieken zijn vooral geïnteresseerd in onze technologie omdat CO₂-vrije lucht een positief effect heeft op de efficiëntie van batterijen," legt Jarle uit.

GreenCap wil haar technologie opschalen om aan deze groeiende vraag te voldoen en daarvoor zijn industriële samenwerkingen nodig. "We werken aan het opzetten van gestandaardiseerde, in serie geproduceerde units die verschillende sectoren kunnen bedienen, dus schaalbaarheid is onze volgende focus. Onze technologie is robuust en flexibel genoeg om een waardevolle oplossing te zijn voor verschillende sectoren."

Gelokaliseerde CO₂-hubs
Als GreenCap naar de toekomst kijkt, springt het concept van CO₂-hubs er volgens hen uit als een veelbelovende oplossing voor gelokaliseerde levering. Deze hubs zouden kassen in de buurt ondersteunen via gedeelde pijpleidingen, waardoor de behoefte aan afzonderlijke installaties tot een minimum wordt beperkt. "Stel je een CO₂-hub voor waar meerdere telers kunnen tappen op een gecentraliseerd systeem. Dit zou de CO₂-levering voor lokale telers volledig kunnen veranderen. We bevinden ons in een spannende fase, klaar om onze technologie bekender te maken en duurzame oplossingen te leveren waar ze het meest nodig zijn," bevestigt Jarle.

GreenCap heeft proeven gedaan met NIBIO, een van de grootste Noorse onderzoeksinstituten, en heeft het systeem getest in een gecontroleerde omgeving. Daarover verschijnt op dit kanaal nog een los artikel.

Voor meer informatie:
Jarle Skjaeveland
GreenCap Solutions
[email protected]
https://greencap-solutions.com

Publicatiedatum: