De TTF-gasprijs is vorige week aanhoudend gestegen. Maandagochtend liggen de contractprijzen hierdoor op 43 euro per megawattuur voor komende winter.
Op de elektriciteitsmarkt zakt de EPEX-dagprijs, ondanks een aantrekkende wind, niet echt. De dagprijs komt maandag uit op ruim 108 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 8 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De hoge elektriciteitsprijzen vanwege de weersomstandigheden boden veel kansen voor telers met wkk's. "Zelfs overdag lagen de prijzen de afgelopen week hoog genoeg", constateert Klaas Dozeman, Meteorologist/Energy Forecaster bij Brainchild Commodity Intelligence. Vooral in de avonduren zijn de uurprijzen hoog. Dat biedt kansen voor een wkk. De elektriciteitsprijzen lagen afgelopen tijd veelal boven de gemiddelde wkk-kostprijs (nu ongeveer 100/110 euro, afhankelijk van de precieze omstandigheden).
Het KNMI deelt een stukje uitleg over de weersomstandigheden die voor hoge elektriciteitsprijzen zorgden. De veroorzaker van deze duisterluwte (Nederlands voor Dunkelflaute) is een hogedrukgebied boven Noordwest-Europa dat dagenlang ons weer domineert. In dit hogedrukgebied is het vrijwel windstil en langdurig bewolkt waardoor we de zon amper zien. Door het gebrek aan wind en opwarming door de zon trekt deze bewolking ook niet weg. Een dergelijk hogedrukgebied wordt ook wel blokkade genoemd omdat de weersystemen die vanaf de Atlantische oceaan op Europa afkomen naar het noorden worden afgebogen om het hogedrukgebied heen.
Het KNMI wijst erop dat het nog heftiger had kunnen zijn. "Afgelopen week was de temperatuur vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Als een vergelijkbare weerssituatie plaats zou vinden op een koude winterdag zou het tekort aan elektriciteit nog groter geweest zijn. Nu wordt het tekort aangevuld met opwek uit fossiele brandstoffen."
Op de onbalansmarkt schoten de prijzen vrijdagochtend tussen 9 en 12.30 enorm omhoog, voor kwartieren op een rij. 2499 euro per megawattuur was voor 3 kwartier de absolute prijspiek, zo blijkt uit TenneT-data.
Montel Analytics geeft duiding bij de extreme onbalansprijzen, ondanks PICASSO, waarmee de onbalansmarkt juist automatisch gestuurd wordt (en de verwachting is dat hoge pieken en dalen minder of niet meer voorkomen).
Het ontwikkelen van groene waterstof komt in gevaar nu de raffinaderijen met grootschalige plannen dreigen af te haken, schrijft het FD (€).
Europa/Nederland beleeft een bijzondere periode met zeer weinig wind en zon. Testcase voor alle toekomstige analyses van leveringszekerheid van het NL/Europese elektriciteitssysteem.
— Martien Visser (@BM_Visser) November 11, 2024
Batterijen gaan hier niet helpen; of denkt u van wel?#grafiekvandedag pic.twitter.com/N0qTjIYLvo