Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het liefste werk je het jaar rond energieneutraal"

Glastuinbouwbedrijf BraZander VOF heeft verschillende energiemaatregelen genomen. "We hebben hiervoor best veel gebruik gemaakt van subsidies. Omdat deze maatregelen echt heel prijzig zijn." Mede-eigenaar Paul Zantman vertelt RVO hoe het bedrijf energie opwekt en bespaart. En welke subsidies zij gebruikten.

Met zonnepanelen energie opwekken
BraZander wekt niet alleen energie op via zonnepanelen op het dak van het kantoor. Maar ook via panelen in het hemelwaterbassin. Die op het dak heeft BraZander gekocht met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

De panelen op het water heeft het bedrijf gekocht in samenwerking met telerscoöperatie Oxin Growers. Dit was met de subsidie Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F). Met de bijna 500 zonnepanelen op het hemelwaterbassin wekt het bedrijf per jaar zo'n 255.000 kWh stroom op. Dit is ongeveer gelijk aan het verbruik per jaar van zo'n 150 huishoudens.

Voordelen van zonnepanelen op het water
Met de zonnepanelen geeft Brazander de wateroppervlakte een dubbele functie. "We verwachten dat de zonnepanelen in het bassin zorgen voor een hoger rendement. Omdat het water deze koelt. Daar komt bij dat het water minder vuil wordt."

Zuinig omgaan met energie
Op de ledlampen heeft BraZander de meeste energie bespaard. Deze heeft het bedrijf aangeschaft met de subsidie Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG). Ook hun e-boiler zorgt voor een grote kostenbesparing. Zit er namelijk te veel stroom op het net? Dan zet de boiler deze om in warmte. "Die warmte gebruiken we 's nachts om de gewassen te verwarmen."

BraZander neemt daarnaast restwarmte af van het netwerk van centrale RoCa. Deze warmte gaat dus naar de plek waar er vraag naar is. Dit heet ook wel een warmterotonde. Daarnaast heeft BraZander dubbele schermdoeken aangelegd om minder warmte te verliezen.

Zowel de e-boiler als het tweede schermdoek (de eerste was niet subsidiabel) heeft Brazander aangeschaft met de subsidie SIG&F. Dit net als bij de zonnepanelen op het water in samenwerking met telerscoöperatie Oxin Growers.

Mooie uitdagingen in de toekomst
"In de toekomst denk ik dat we nog wel mooie uitdagingen hebben in de tuinbouwsector. Vooral omdat de regelgeving blijft veranderen. Je weet nooit zeker wat er staat te gebeuren en welke kant je op moet." Maar Paul blijft positief.

Vraag advies
Wilt u als glastuinbouwer ook energie opwekken of besparen? Paul raadt dan aan: "Vraag advies bij collega's of bij de overheid. Denk eerst goed na voordat je een keuze maakt. Je kunt op zoveel verschillende manieren besparen. En je kunt nooit alles tegelijk regelen."

Mogelijkheden
Welke mogelijkheden biedt de energiebesparingsplicht voor de glastuinbouw? Klik hier voor een video waarin RVO uitlegt wat de mogelijkheden zijn

Bron: RVO

Publicatiedatum: