Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Andere kant van de wereld, zelfde uitdagingen voor glastuinbouw

John Murphy, voorzitter van Fresh Vegetables New Zealand, beschrijft de gevolgen van het overheidsbeleid, markttrends en initiatieven voor de Nieuw-Zeelandse groentesector. Hij noemt de uitdagingen en mogelijke ontwikkelingen voor telers, vooral in de glastuinbouw, te midden van stijgende kosten en veranderingen in de regelgeving. Zo gaat de sector onder ETS-regelgeving vallen, net als in Nederland. Het is regelgeving over emissiehandel, waarmee CO2-uitstoot extra belast wordt.

Beleidsdruk van de overheid
Volgens John is een van de grootste zorgen voor groentetelers het recente besluit van de overheid om de industriële toewijzingen te verminderen, een maatregel die rechtstreeks van invloed is op de energiekosten voor de glastuinbouw. Dit houdt onder andere in dat de regering minder gratis emissie-eenheden (NZU's) zal verstrekken aan sectoren die worden beschouwd als emissie-intensief en trade-exposed (EITE).

"We hebben het kabinet, andere parlementsleden en overheidsfunctionarissen herhaaldelijk verteld dat het advies dat suggereerde dat een verlaging van de industriële toewijzing geen gevolgen zou hebben voor de telers van tomaten, paprika en komkommers, gewoon niet klopte," legde John uit. "Berekeningen van telers toonden aan dat de verlaging de kosten zou doen oplopen tot $30.000 per ha, een last zonder enig voordeel voor telers, consumenten of het milieu."

Deze aanzienlijke stijging van de operationele kosten heeft geleid tot frustratie onder telers, vooral gezien de nadruk die de regering legt op het verminderen van de CO2-uitstoot. John voert aan dat de extra kosten de duurzaamheid van de sector eerder zullen belemmeren dan ondersteunen, met gevolgen voor de efficiëntie van de kassen en de beschikbaarheid van lokaal geteelde groenten voor Nieuw-Zeelanders.

Marktomstandigheden
Ondanks deze uitdagingen op het gebied van regelgeving, heeft de Nieuw-Zeelandse groentesector al een aantal maanden te maken met gunstige groeiomstandigheden. "Over het algemeen hebben telers van verse groenten de laatste tijd uitstekende omstandigheden gehad, wat resulteerde in een gestage aanvoer en prijzen die de consument een uitzonderlijke waarde bieden," zegt John.

Hoewel problemen zoals plagen en ziekten altijd een punt van zorg zijn, heeft het gunstige weer geholpen om deze risico's te beperken. De energiekosten blijven echter een belangrijk punt van zorg, vooral nu de veranderingen in de industriële toewijzing de telers financieel nog meer onder druk zetten.

Met het oog op de feestdagen is John optimistisch over een aanhoudend stabiel aanbod. "Als de huidige teeltomstandigheden aanhouden, zullen er in de aanloop naar Kerst genoeg groenten met een goede prijs beschikbaar zijn."

Kassen- en sectoruitbreiding
De glastuinbouw heeft veel potentie voor de groentesector in Nieuw-Zeeland, gezien het efficiënte gebruik van hulpbronnen zoals land, water, energie en arbeid. John wijst echter op dat "snel stijgende energiekosten, in combinatie met de kosten die gepaard gaan met de overgang naar alternatieve energiebronnen, tot enige twijfel hebben geleid bij onze telers". Willen kassen productief zijn, dan hebben telers ondersteunend beleid en financiële hulp nodig om deze stijgende kosten te compenseren en de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken.

John voegt eraan toe dat kassen een cruciale rol spelen in het ondersteunen van de voedselzekerheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de teelt van groenten. "Kassen maken gecontroleerde omgevingen mogelijk die de productiviteit kunnen verhogen en het gebruik van hulpbronnen kunnen verminderen, waardoor ze belangrijk zijn voor duurzame landbouw in Nieuw-Zeeland.". Maar om dit potentieel te realiseren, is volgens John een beleidswijziging of extra ondersteuning essentieel.

Innovatie en onderzoek
Telers van verse groenten in Nieuw-Zeeland financieren ook actief onderzoek om de sector vooruit te helpen. John: "Vegetables NZ financiert verschillende onderzoeksprojecten, waaronder energie-audits en transitieplannen voor telers in kassen." De organisatie werkt nauw samen met telers om manieren te vinden om het energieverbruik te verminderen en duurzame praktijken te implementeren.

John noemt nog een ander initiatief: het demonstratiebedrijf in Pukekohe, waar nieuwe en duurzame praktijken in de groenteteelt worden getoond. Op deze locatie kunnen telers nieuwe technieken testen en hun impact op de productiviteit en efficiëntie beoordelen.

Focus op de binnenlandse markt en vraag
John merkt op dat ongeveer 80-90% van de groenten die in Nieuw-Zeeland worden geteeld voor de binnenlandse markt worden geproduceerd, wat wijst op de belangrijke rol van de sector in de lokale voedselzekerheid. Om een grotere groenteconsumptie aan te moedigen, werkt Fresh Vegetables New Zealand samen met 5+ A Day aan de campagne "Add One More Vegetable", dat gezondere voeding onder Nieuw-Zeelanders promoot. "Het vergroten van de binnenlandse vraag is belangrijk om onze telers te ondersteunen en ervoor te zorgen dat Nieuw-Zeeland een zelfvoorzienende producent van groenten blijft."

Voor meer informatie:
Fresh Vegetables NZ
www.freshvegetables.co.nz