Tholen - Het is geen vanzelfsprekend jaar voor de Belgische saffraanoogst. Het 'rode goud', waarvan het grootste deel uit het Midden-Oosten wordt geïmporteerd, is rond deze periode sinds zo'n 11 jaar ook te oogsten in het Antwerpse Kempen. "Alleen dit jaar is de oogst compleet anders dan andere jaren", vertelt Linda Van den Bulck, die samen met haar man Marc een saffraanboerderij, Belgische Saffraan, in Morkhoven runt. "Uiteindelijk is de opbrengst op ons oude veld nog redelijk, ondanks een verschrikkelijk voorjaar. Bij collega's is het echter vergelijkbaar."
Het tweetal is in 2013 begonnen met de teelt van saffraan na een bezoekje aan Bretagne. Daar kwamen ze in aanraking met een psychologe, die een saffraanboerderij was begonnen, waarna ze geïnspireerd waren geraakt. En waar het bij de Franse psychologe in eerste instantie volledig in het water viel, was de eerste oogst van Linda en Marc toch een succes te noemen. "En zo zijn we inmiddels 11 jaar verder en blijkt dit jaar maar weer eens dat geen enkel jaar op elkaar lijkt. Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van het weer, waardoor het altijd even afwachten is hoe de nieuwe oogst eruit gaat zien. Alleen dit jaar hebben dus we echt een ongezien voorjaar gehad, waardoor we vreesden voor de nieuwe bloemen. Ze kwamen maar niet op dreef."
"Uiteindelijk hebben we op ons oude veld nog een redelijke opbrengst gehad", gaat Linda verder. "Alleen was het zeker minder dan andere jaren. Dat heeft gewoon met name met het natte en koude voorjaar te maken. Vervolgens worden in juni de bloemknoppen gevormd, maar ook toen was het weer niet ideaal voor de bloei. Gezien de klimaatveranderingen, is het toch telkens weer zoeken naar creatieve oplossingen. We zijn daarom ook aan het kijken naar de spreiding van het planten van de bollen. Normaal plant je ze in de zomer, maar nu hebben we begin september nog geplant en die zijn rijkelijk aan het geven. Het doet ons denken of we dit niet beter elk jaar kunnen doen, want we hebben tegenwoordig bijna altijd een late herfst. Bovendien is de spreiding voor ons ook wat comfortabeler in de oogst. We hoeven geen tienduizenden bloemen meer te plukken op een dag." Simpel gezegd is saffraan de gedroogde stampers van de saffraankrokus en deze moeten handmatig uit de bloemen geplukt worden, waardoor het een zeer intensieve oogst is. Linda en Marc zijn nu rond 5 oktober gestart en verwachten nog een week of twee door te gaan.
Geen euro's binnen harken met 'rode goud'
Kijkend naar de vraag is de onderneemster nog altijd positief. "Dit komt ook omdat er weinig product is dat vergelijkbaar is. Importproduct zie ik als een totaal andere tak van sport. Het is dan wel aanzienlijk goedkoper, maar die massaproductie lijkt qua smaak en kwaliteit totaal niet op wat wij aanbieden. Daarnaast zien we dat er hier veel mensen komen kijken om het ook zelf op te starten, maar dat deze ook vrij snel weer afhaken. Er bestaat toch een beeld van saffraan, wat aanzet tot fantastische verhalen. Men denkt dat je met het 'rode goud' euro's met de kruiwagen naar binnen kan rijden. Alleen het is ieder jaar afwachten wat de opbrengst geeft. Het is zeer intensief werk en je moet goed kijken hoe je de grond gebruikt. Bovendien is afzetgebied vinden niet zo evident, dus herbekijken velen hun plannen snel. Het is allemaal geen sprookje. Je moet er echt een passie voor hebben en zo doen wij voort."
Het betekent ook dat het telerskoppel, met Belgische Saffraan, inmiddels haar opgebouwde klantenbestand goed heeft vast kunnen houden. "We waken heel erg op kwaliteit. Zeker in jaren als deze is het heel belangrijk om nog altijd de goede kwaliteit te leveren, anders haakt men af. Dat wordt inmiddels dan ook herkend door de mensen die hier bewust naar op zoek zijn." De afzet ligt voornamelijk in particulieren, maar deels ook chefs, chocolatiers en bakkers. "We zouden het ook niet anders willen. Soms krijgen we ineens een aanvraag voor 10 gram en als men ermee heeft gewerkt, willen ze niet anders meer. Dat kan de sterrenchef van het restaurant in de stad zijn, maar net zo goed de grootmoeder om de hoek die het gebruikt voor haar rijstepap. Men moet voor de smaak kiezen en niet voor de prijs. Zo kwam Leon Mazairac vorig jaar nog langs voor het programma BinnensteBuiten. Hij wist precies hoe hij de saffraan moest waarderen, dus dat zijn de ontzettend mooie kanten van het vak", lacht Linda.
Belgische Saffraan – Een Smaak Vol Verrassing
Het heeft ze er ook toe aangezet om in 2013 voor het 10-jarig jubileum een boek, 'Belgische Saffraan – Een Smaak Vol Verrassing', uit te brengen rond haar saffraan. "We wilden het grote publiek kennis laten maken met onze passie. Marc gaat hierin in op de saffraanteelt en daarnaast hebben we een 50-tal recepten, met mooie verhalen, gebundeld tot een, naar ons inziens, mooi boek. Hieraan hebben verschillende chef-koks meegewerkt om de saffraan echt tot leven te brengen. Daarnaast heb ik zelf ook tientallen recepten gedeeld, die haalbaar zijn voor iedereen, zodat men weet wat je met het prachtige kruid kan doen. Dat is niet voor iedereen duidelijk, maar er zijn zeer veel mogelijkheden", besluit ze.
Voor meer informatie:
Belgische Saffraan
Leefdaalstraat 14
2200 Morkhoven, België
+32 496 07 56 36
[email protected]
www.belgischesaffraan.be