De dagprijs voor elektriciteit ligt donderdag nog altijd hoog, maar lager dinsdag en woensdag. Gemiddeld ruim 146 euro per megawattuur is het resultaat van nog altijd mistig weer met een matige wind. Tussen 17 en 18 uur schiet de prijs weer omhoog, vandaag tot maximaal 371 euro per megawattuur. Duitsland spant opnieuw de kroon met in dat uur een prijs van 408 euro. In België stijgt de prijs tot maximaal 233 euro per megawattuur.
De gasprijs blijft onder al die elektriciteitsextremen nog relatief rustig. Deze week steeg de prijs wel voorzichtig weer tot boven de 40 euro per megawattuur, maar echt hard omhoog schiet de gasprijs niet. Woensdag sloten de contractprijzen voor komende winter net iets boven de 40 euro af. Donderdagochtend liggen de prijzen net boven de 41 euro.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 6 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
In een update door Vattenfall wijst men op blijvende onzekerheid op de energiemarkten. Is het niet door dreiging uit het Midden-Oosten, dan wel door de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Ook dat gaat de markt onrustig maken, voorspelt de energieleverancier.
De afgelopen dagen is de opwekking uit hernieuwbare bronnen ongeveer 20% van wat normaal is voor deze tijd van het jaar, stipt Vattenfall in de update ook aan. Het verklaart de extreme elektriciteitsprijzen. Voor deze en komende week is de verwachting dat de opwek met wind ook nog beperkt zal zijn. Daarna lijkt de wind weer aan te trekken tot normale waarden voor deze tijd van het jaar.
In Polen heeft het elektriciteitsnetbedrijf PSE een noodtoestand afgekondigd vanwege de ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt, meldt BNR na berichtgeving van persbureau Bloomberg. Europa staat daarmee voor een lastige uitdaging. Het doel is het garanderen van een stabiele en betaalbare energievoorziening, ook wanneer wind en zon minder energie opleveren. Maar volgens Bloomberg maken de toenemende kosten van fossiele brandstoffen het steeds lastiger om deze back-up te gebruiken zonder de energieprijzen te verhogen.
Gisteren produceerden zon & wind in NL slechts 17.000 MWh, dat was 4% van de NL stroomvraag. De laagste waarde sinds bijna twee jaar.
— Martien Visser (@BM_Visser) November 7, 2024
Het record staat dit jaar op 19 april, met 275.000 MWh; dat was 96% van de NL stroomvraag.#grafiekvandedag pic.twitter.com/JThcXqj1KQ
Energieanalist Jean-Paul Harreman van EnAppSys komt op LinkedIn nog maar eens terug op de invoering van PICASSO. Het valt hem de afgelopen dagen op dat mensen hun biedingsstrategie niet lijken te hebben aangepast aan de invoering van het automatisch sturen van de onbalansmarkt door het Platform for the International Coordination of Automated Frequency Restoration and Stable System Operation.
Net als dinsdag waren de onbalansprijzen over een lange periode hoog, zo blijkt uit TenneT-data. Tussen 10.30 en 18.30 16 kwartieren boven de 300 euro per megawattuur.
Het jaar 2024 is tot dusver het warmste jaar ooit gemeten. Dat meldt Weeronline. De gemiddelde temperatuur sinds 1 januari is 12,8 graden tegen 11,5 normaal. In 2014 was het deze periode gemiddeld 12,7 graden. In 2023 en 2022 was het ook zeer warm met gemiddeld 12,6 graden.