Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste inzichten over inzet CO2 uit afvanginstallatie in komkommerteelt

In het Innovatie en Demonstratie Centrum CO2 uit Buitenlucht in Bleiswijk worden testen gedaan met de inzet van CO2, direct uit de lucht, in de teelt. Dennis Medema deelt op Kas als Energiebron een update.

De beschikbaarheid van voldoende CO2 uit externe bronnen cruciaal is voor de verduurzaming van de glastuinbouw. Direct Air Capture (DAC)-technologie biedt een oplossing door CO2 rechtstreeks uit de lucht af te vangen en te concentreren. Deze innovatie wordt nu verkend.


Proeflocatie, zomer 2024. Foto van EnergiekEvent

DAC technologie testen op komkommers
Het rechtstreeks uit de lucht afvangen en concentratie van CO2 is een alternatief van CO2 uit fossiele brandstoffen. Om deze innovatie te verkennen, is in januari 2024 het Innovatie en Demonstratie Centrum CO2 uit Buitenlucht gelanceerd, gefinancierd door het programma 'Kas als Energiebron', bij de business unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research in Bleiswijk.

In de komende jaren worden verschillende DAC-technologieën getest en vergeleken, waarbij gegevens worden verzameld over CO2-kwaliteit, CO2-productiecapaciteit en -concentratie, energieverbruik per kilogram geproduceerde CO2, kwantificering van benodigde extra productiemiddelen (bijv. sorbents) en de hoeveelheid en kwaliteit van andere outputs (bijv. water).

CO2-kwaliteit is een belangrijk onderwerp en er wordt dan ook veel aandacht gegeven aan het bepalen of er bekende fytotoxische gassen aanwezig zijn die de gezondheid van planten negatief kunnen beïnvloeden. Om dit te doen, zijn er twee identieke kascompartimenten: één met DAC-bron-CO2 en de andere met OCAP-CO2 als referentie. De compartimenten hebben een hogedraadsysteem, assimilatiebelichting (volledig LED) en een koelsysteem.

Naast een uitgebreid meetsysteem voor CO2-concentratie en de flux van de CO2 die in beide compartimenten wordt gedoseerd, wordt een uitgebreid meetprotocol uitgevoerd. Er wordt het hele jaar door komkommer geteeld waarbij een CO2-concentratie van ca. 750 ppm wordt gehandhaafd. De ventilatie van de kas hoeft door het koelsysteem slechts sporadisch gebruikt te worden. Kans op eventuele schade aan het gewas door ophoping van andere gassen dan CO2 die zich in de kaslucht kunnen vermengen bij de CO2-dosering wordt daardoor gemaximaliseerd. Deze zomer konden de luchtramen meer dan 95% van de tijd gesloten blijven.

Geen verschillen
De eerste DAC-machine die wordt getest, is de Skytree Cumulus (beta), die al 10 maanden in bedrijf is. Er zijn twee komkommerproeven uitgevoerd: de eerste liep van januari tot juni, terwijl de tweede sinds juli gaande is. Resultaten van de eerste proef, die al is afgerond, geven een opbrengst aan van 71 kg/m2 (177 stuks/m2) gedurende ongeveer 166 dagen teelt, zonder verschillen tussen het DAC- (test) en OCAP-compartiment (referentie). Wekelijkse metingen, waaronder stengellengte, blad- en bloei, bladoppervlak, vruchtgroeiperiode en vruchtabortie, waren vergelijkbaar tussen beide kascompartimenten. Er werden geen tekenen van fytotoxiciteit waargenomen, op basis van gegevens over bloem- en bladkleur, zowel voor DAC-CO2 van de Skytree Cumulus (bèta) en de OCAP CO2.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel deze machine niet specifiek is ontworpen voor de glastuinbouw, de capaciteit ervan - tot ca. 10 kg CO2 per 24 uur - goed past binnen de reikwijdte en schaal van dit project die gebruik maakt van compartimenten van 144 m2. Dezelfde absorbents en hetzelfde kernproces worden gebruikt in de nieuwe, grotere eenheid van Skytree die is ontworpen voor kassen (Stratus). Daarom kan de afwezigheid van fytotoxiciteit in tests met het Cumulus-systeem ook worden beschouwd als indicatief voor de prestaties van het Stratus-systeem in kassen.

Tot nu toe zijn de resultaten van de tweede proef consistent met die van de eerste. Er zijn vooralsnog geen verschillen waargenomen tussen de twee compartimenten.

Schadelijke gassen
Als onderdeel van de risicoanalyse voor fytotoxische gassen werden gasanalyses van het CO2-concentraat uitgevoerd om bekende schadelijke gassen voor planten te detecteren. Er werd wat NOx aangetroffen, maar tot nu toe is het onduidelijk wat de bron is. Aangezien NOx-niveaus buitenshuis soms hoger kunnen zijn dan verwacht (bijvoorbeeld in de buurt van een drukke weg), is extra meetapparatuur geplaatst om NOx-concentraties, zowel buiten als binnen de compartimenten te meten. Daarnaast worden technische interviews gehouden in samenwerking met chemische analisten die gespecialiseerd zijn in DAC-technologie om de processen van de machine te beoordelen en vooraf te identificeren, of er op basis van het ontwerp en de technologie nog andere fytotoxische gassen te verwachten zijn.

In het proces komt ook wat condenswater beschikbaar. Vanuit een circulariteitsperspectief kan dit nuttige input zijn voor het irrigatiewater als de waterstroom 'zuiver' is. In veel projecten is gezien dat leveranciers van apparatuur voor de glastuinbouwsector het belang van 'schoon' water vaak onderschatten of over het hoofd zien, meestal door een gebrek aan bewustzijn. Daarom wordt ook informatie over de kwaliteit en kwantiteit van het geproduceerde watercondensaat verzameld.

Alle resultaten worden na het beëindigen van de 2e teelt op een rij gezet, zodat ze na één jaar van het project de eerste conclusies kunnen trekken.

In januari 2024 is het Innovatie en Demonstratie Centrum CO2 uit Buitenlucht gelanceerd, gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Het IDC CO2 uit Buitenlucht is gevestigd bij de Business unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: