Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protealis ontvangt €1,2 miljoen subsidie voor innovatie in peulgewassen

Protealis heeft 1,2 miljoen subsidie ontvangen voor innovatie van peulgewassen. Het gaat om een subsidie van het Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemerschap (VLAIO).

Deze subsidie zal twee projecten ondersteunen - UpCoat en Tast-Y - die gericht zijn op het versnellen van de ontwikkeling en commercialisering van lokale, hoogwaardige zaden van peulgewassen, op maat gemaakt voor Europese boeren en de snel evoluerende lokale markt voor plantaardige eiwitten in Europa.

Benjamin Laga, CEO van Protealis: "Deze VLAIO-steun is van onschatbare waarde voor ons in het streven naar lokale, duurzame teeltoplossingen voor Europa. UpCoat en Tast-Y zullen met transformatieve innovaties komen, waar zowel boeren als de voedingsindustrie van profiteren, terwijl ze Europa helpen om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van eiwitbronnen."

Coating
Het UpCoat-project richt zich op het opschalen van Protealis' coatingtechnologie voor sojazaden. Deze technologie voorziet sojazaden van een coating met levende stikstof-fixerende bacteriën. Peulgewassen zoals soja vereisen een zogenaamde 'inoculatie' of coating van de zaden met Bradyrhizobium bacteriën die biologisch actief kunnen blijven in een gematigd West-Europees klimaat. De sojaplanten hebben deze bacteriën nodig om effectief stikstof uit de lucht te halen en vast te leggen in de wortelknolletjes, wat de plantengroei en zaadopbrengst stimuleert, en het eiwitgehalte verhoogt zonder dat synthetische stikstofmeststoffen nodig zijn.

De zaadcoatingtechnologie van Protealis, die al werd ondersteund door VLAIO-subsidies vanwege zijn zeer innovatieve aard, onderscheidt zich door zijn hoge gebruiksvriendelijkheid voor de boer: het zal geleverd worden als een 'zaaiklaar' product, waardoor de inoculant niet handmatig door de boer aan het zaad moet worden toegevoegd.

Een dergelijke handmatige inoculatie veroorzaakt een ongelijkmatige toepassing, verminderde levensvatbaarheid van de bacteriën en een kortere houdbaarheid van het product - allemaal ten koste van de efficiëntie van de zaadcoating en uiteindelijk van de opbrengst. Het UpCoat-project baant de weg voor een versnelde marktintroductie en ondersteunt het aanbod van Protealis van totaaloplossingen voor peulgewassen voor de Europese landbouw.

Betere zaadkwaliteit
Het tweede project, Tast-Y, heeft als doel de zaadkwaliteit van sojabonen en erwten te verbeteren zodat deze voldoen aan de voorkeuren van de consument en de verwerkingseisen in de plantaardige voedingssector. Om de zaden te verbeteren voor menselijke consumptie, wil Tast-Y de anti-nutritionele factoren (ANF's) in het zaad verminderen – dit zijn componenten die, hoewel ze van nature bedoeld zijn voor de verdediging van de plant, de opname van voedingsstoffen kunnen verstoren en spijsverteringsongemak kunnen veroorzaken.

Hoewel de voordelen van peulgewassen vaak gepromoot worden, wordt er minder gesproken over ANF's en hoe deze te verminderen, bijvoorbeeld door peulvruchten langer te laten weken of koken. Daarnaast legt dit project ook de nadruk op smaakverbetering, gezondheidsvoordelen zoals een hoog eiwitgehalte, en ondersteunt het een energie-efficiëntere verwerking. Deze verbeteringen zullen het mogelijk maken om variëteiten van peulgewassen te creëren die geoptimaliseerd zijn voor onze voeding, en dus aansluiten bij de Europese transitie naar het gebruik van meer plantaardige eiwitbronnen.

Voor meer informatie:
Protealis
[email protected]
https://www.protealis.com/nl

Publicatiedatum: