In een eerder rapport heeft East Fruit bekendgemaakt dat Marokko bijna een recordhoeveelheid paprika heeft geëxporteerd. Tussen januari en augustus van dit jaar werd 150.000 ton paprika naar het buitenland verzonden, wat 20% meer is dan in hetzelfde periode vorig jaar. Amine Amanatoullah, een groententeler uit Agadir, legt uit: "De hoeveelheid paprika's is dit seizoen flink gestegen. Veel telers hebben hun tomatenteelt volledig of gedeeltelijk omgezet naar paprika's, deels door problemen in de tomatensector en deels om hun teelt en markten meer te diversifiëren. De teelt is heel gevarieerd, met verschillende soorten paprika's zoals vierkante paprika's, kapia, Kasia en andere variëteiten."
"De opbrengsten en de kwaliteit zijn dit jaar goed in de regio Agadir, ondanks problemen met trips en de hoge temperaturen. De vraag vanuit de Engelse, Nederlandse en Franse markten is redelijk sterk. Europese klanten kiezen steeds vaker voor Marokkaanse paprika's, die nu een vaste plaats innemen naast andere Marokkaanse groenten in de supermarkten. Ook de vraag op de West-Afrikaanse markten is groot, en deze markten zijn goed voor een aanzienlijk deel van de export."
"We zien meer vraag naar rode paprika's, zowel in Europa als in Afrika. De prijzen voor rode paprika's liggen hoger dan voor gele paprika's, een bijzonderheid van dit seizoen. De gele prijzen zijn zelfs lager dan normaal. We zien ook veel minder vraag naar de 'stoplicht-paprika's'."
Toch zegt Amanatoullah dat hij de gevolgen van de recordvraag niet echt voelt: "De vraag lijkt normaal te zijn, vergelijkbaar met vorig seizoen. Zelfs de prijzen weerspiegelen geen stijging door de hogere vraag. We houden de situatie in Spanje in de gaten en kijken of de teelt daar beïnvloed zal worden door het extreme klimaat. Als dat het geval is, zou de vraag wel eens aanzienlijk kunnen stijgen."
"Paprika is hoe dan ook een moeilijk product om te ontwikkelen vanwege de kwetsbaarheid, wat beperkingen oplevert bij het bewaren en vervoeren. Om een grote stap te kunnen zetten in de export van paprika's moet er meer ervaring worden opgedaan," besluit Amanatoullah.
Voor meer informatie:
Amine Amantoullah
Fastexpo
Tel. : +212 661 281321
[email protected]