Tholen - Bij R.L. De Vries en zoon heeft de Hollandse vollegrondssla plaats gemaakt voor de eerste Franse sla. De teler uit Heemskerk ging vijftien jaar geleden op zoek naar teelt in Zuid-Frankrijk en werkt nog altijd samen met dezelfde teler. "Dit sluit naadloos aan op ons zomerseizoen, waardoor we klanten jaarrond kunnen voorzien", vertelt Douwe de Vries.
Douwe vertegenwoordigt de vierde generatie De Vries die groenten teelt in Heemskerk. Bestond het assortiment in vroeger jaren nog uit een breed groente-assortiment van onder meer andijvie, spinazie, rabarber, prei en boerenkool; de laatste jaren hebben Douwe en zijn vader Ramon zich steeds meer toegelegd op de teelt van slasoorten. "De laatste jaren is met name de Romaine sla meer in trek. Het aanbod eikenbladsla neemt daarentegen af. De teelt van Lollo Bionda en Lollo Rossa is redelijk stabiel."
Ook vanuit Frankrijk importeert De Vries Lollo Bionda, Lollo Rossa en rode eikenbladsla. "We hebben ook frisee gedaan, maar die markt is toch een stuk kleiner en we willen graag een vlotte doorloop in de producten hebben. Het liefste zouden we ook Romaine sla uit Frankrijk halen, maar die wordt daar nog niet echt geteeld", vertelt Douwe. Het Franse seizoen loopt bij De Vries van november tot april. "Daarmee sluiten we vlekkeloos aan op het Hollandse seizoen waarmee we eind april met de vroege types starten."
De teler blikt tevreden terug op het Hollandse seizoen. "We zijn een stuk eerder gestart dan vorig jaar en hadden meteen de beschikking over goede kwaliteit. Ons voordeel is dat we hier op zandgrond telen. We hebben fors geïnvesteerd in goede drainage en daardoor konden we altijd weer snel het land op. Ook nu zijn we weer een aantal percelen aan het ophogen, dat kan soms net het verschil maken. Ook hebben we dit jaar best geluk gehad met buien die vaak net langs ons gingen. We hoorden van collega's dat er veel luisdruk was, maar daar hebben we zelf weinig last van gehad."
Dat laatste is volgens de teler wel één van de grote uitdagingen voor de toekomst. "Het is dit jaar bij ons goed gegaan, maar ik weet niet hoe het er over een aantal jaren uitziet. We kunnen nog één jaar Movento gebruiken, maar wat daarna gaat gebeuren, is wel echt spannend. Ik hoop nog altijd dat er een oplossing komt. Het voordeel van onze slasoorten ten opzichte van bijvoorbeeld ijsbergsla is dat we een open gewas hebben. Daarbij kunnen we met contactmiddelen nog redelijk ver komen."
In de loop der jaren is de concurrentie volgens Douwe alleen maar afgenomen. "Er zijn alleen maar collega's die stoppen en nieuwe komen er eigenlijk niet bij." Hoewel de teler het proces zo efficiënt mogelijk probeert in te richten, wordt elke krop sla nog met de hand geoogst. "We werken met een groep vaste medewerkers en uitzendkrachten en die zijn razendsnel. Daarvan winnen de oogstmachines het nog steeds niet", lacht de teler.
De Vries mag zich verheugen in een brede klandizie. "Eigenlijk gaat onze sla alle kanten op. Van horeca tot snijderij, supermarkt en exporteur. Die spreiding is erg fijn. Loopt het bij het ene kanaal wat minder, dan gaat er naar het andere kanaal weer wat meer toe. Het mooie is dat we door de import vanuit Frankrijk onze klanten het hele jaar kunnen voorzien van hoogwaardige slasoorten. Dat werpt zijn vruchten af, want we mogen ons verheugen in een trouw klantenbestand en voorlopig hebben we het druk genoeg om aan alle vraag te voldoen."
Voor meer informatie:
Douwe de Vries
R.L. De Vries en zoon
Krochtweg 10
1969 MB Heemskerk
Mob: +316 52726797
[email protected]
www.verslavendlekker.com