Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse aardbeienoogst in laatste fase: "Oktober was sterke verkoopmaand"

Het Duitse aardbeienseizoen komt langzaam ten einde: "Vanwege de aanhoudend hoge energiekosten hebben we onze kasaardbeien dit jaar bewust ongeveer 10 dagen eerder geplant, waardoor we het seizoen in week 45 zullen afsluiten, net als vorig jaar. Normaal gesproken kunnen we de markten tot eind november of zelfs begin december blijven bevoorraden met kasaardbeien," vertelt Ralf Hensen, aardbeienteler in Swisttal. De netto-opbrengst per plant was dit jaar ook relatief laag.


Luchtfoto van het fruitteeltbedrijf van Hensen

Over het algemeen waren de opbrengsten dit jaar nogal wisselend, wat vooral te wijten was aan de zware hagel- en vorstschade op het veld, vervolgt Hensen. De vroege oogsten waren bijna volledig mislukt, terwijl de latere oogsten verliezen tot 20-30 procent leden.

Aan de andere kant was het mogelijk om te putten uit het volledige assortiment uit de beschermde stellingenteelt. "Deze lieten lang op zich wachten, maar kwamen in juli-augustus dubbel en driedubbel binnen. Gelukkig konden we zo de verliezen in het open veld gedeeltelijk compenseren. Dit liet maar weer eens zien hoe belangrijk het is om met meerdere teeltsystemen te werken."

Teelt in de kas

Vanuit marketingperspectief was er een goede vraag naar herfstaardbeien en waren de prijzen relatief aangenaam hoog. Wat dat betreft was oktober een sterke verkoopmaand, bevestigt Hensen. "Dankzij de oktoberfestivals en de chocolatiers konden we de aardbeien zonder problemen op de markt brengen. Het is vermeldenswaard dat de stevige en in sommige gevallen zelfs grotere aardbeien uit de stellingenteelt dit jaar nog interessanter waren voor chocolatiers dan de zachtere kasaardbeien." Tot 95 procent van zijn opbrengst vindt echter zijn weg naar de consument via de landelijke retail.


Alleen het ras Remontant wordt in de vollegrond geteeld, terwijl het ras Opera voornamelijk in de kas wordt geteeld. Ook de oogst zal naar verwachting aan het einde van week 45 zijn afgerond.

Arbeidskosten vereisen structurele verandering in de Duitse aardbeiensector
Het is bekend dat de Duitse aardbeiensector voor meerdere uitdagingen staat, in de eerste plaats stijgende loonkosten. Hensen: "Als de lonen blijven stijgen en het tekort aan arbeidskrachten blijft toenemen, moet het aanbod dienovereenkomstig worden aangepast zodat we ook in de toekomst voldoende prijzen voor ons product kunnen vragen. Voor een deel is dat nu al het geval, want de buitenteelt loopt al jaren zienderogen terug. Persoonlijk ga ik ervan uit dat we over twee of drie jaar de vollegrondsteelt grotendeels achterwege kunnen laten en de vollegrondsteelt alleen nog nodig zal zijn om het gat tussen kas- en stellingenoogst van half mei tot half juni te overbruggen. In de tussentijd hebben we onze stellingteelt de afgelopen jaren al sterk uitgebreid en we zullen op de ingeslagen weg doorgaan."

Voor meer informatie:
Ralf en Irmgard Hensen
Fruchthof Hensen
Doktor-Josef-Ströder-Str. 25
53913 Swisttal, Duitsland
Tel.: +49 2255 8219
[email protected]
www.fruchthof-hensen.de
www.facebook.com/emilerdbeere/