Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cannabisteelt kan (én moet) 70% zuiniger

De huidige CO2-voetafdruk van gereguleerde (medicinale) cannabisproductie ligt per m² teeltoppervlak 50 tot 100 keer hoger dan de productie van belichte kastomaten. Dit betekent dat 35 ha medicinale cannabisproductie een net zo'n hoge CO2-voetafdruk heeft als het volledige areaal (1.787 ha) van de Nederlandse tomatentelers onder glas, constateert Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland op Kas als Energiebron. Is het mogelijk energieneutraal cannabis te telen?

Energie-intensieve teelt
Medicinale cannabis wordt beschouwd als een energie-intensieve teelt, vooral in een omgeving waar verlichting en HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) en ontvochtiging een groot deel van het totale energieverbruik voor hun rekening nemen. De studie identificeert de belangrijkste energie-intensieve factoren, zoals belichting, klimaatregeling, water- en voedingsbeheer, en stelt geavanceerde teeltstrategieën voor, waaronder het gebruik van dynamische verlichting, optimalisatie van HVAC-systemen, waterbesparing en het elimineren van de vegetatieve fase van de teelt. Door deze strategieën te combineren met hernieuwbare energiebronnen, kan de CO2-voetafdruk van de cannabisteelt aanzienlijk worden verminderd. Hierdoor kan energieneutrale productie op termijn haalbaar worden. Zo kan een weg ingeslagen worden richting energieneutraliteit voor de teelt van dit hoogwaardig en farmaceutisch belangrijk opkomend gewas.

In Canada is (medicinale) cannabisproductie al geruime tijd toegelaten. Hieruit is een industrie ontstaan die 474 productiebedrijven kent met een totaal areaal van 187 ha. Voor Nederland zou dit betekenen dat een vergelijkbare industrie in de toekomst ongeveer 90 ha teelt zou omvatten. Met het oog op de hoge energiebehoeften van deze teelt, is het van belang om op dit 'nieuwe' gewas te anticiperen en de teelt zo energieneutraal mogelijk te krijgen.

Potentieel van 70% energiereductie
Simulaties van implementatiescenario's duiden op een potentieel tot 70% reductie van energie in de teelt. Het gaat hierbij onder meer over nieuwe en energiezuinige teeltmethoden en -systemen zoals aeroponics, elimineren van de vegetatieve teeltfase, gebruik van tussenbelichting en het manipuleren van plantarchitectuur.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek, is dat het bereiken van energieneutraliteit in de cannabissector niet alleen een technische uitdaging is, maar dat ook economische en regelgevende barrières overwonnen moeten worden om een duurzame en energie-efficiënte sector te creëren.

Dit project is uitgevoerd door Innexo en Wageningen UR Business unit glastuinbouw en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK). De proef is gevolgd en begeleid door telers.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: