Wie dacht dat het dinsdagavond al extreem was, komt vandaag bedrogen uit. Het kan nog extremer op de elektriciteitsmarkt vanwege aanhoudend mistig weer met matige wind. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit komt uit op 181 euro per megawattuur, gemiddeld. De uurprijzen schieten tussen 16 en 20 uur enorm omhoog, met tussen 17 en 19 uur prijzen van 550 en 545 euro per megawattuur.
Opnieuw is ook de elektriciteitsprijs in de buurlanden van Nederland torenhoog. In Duitsland schiet de prijs vanavond omhoog, tot op de piek 805 euro per megawattuur. In België stijgt de prijs tot maximaal 363 euro per megawattuur. De prijzen staan in schril contrast met Frankrijk, waar de prijs met maximaal 171 euro ook hoog is, maar waar kerncentrales zich niets aantrekken van mistig weer. In Nederland is er politieke discussie over het al dan niet uitbreiden van kernenergie.
Vanwege de moeilijkheden op de markt voor hernieuwbare elektriciteitsopwekking wordt extra beroep gedaan op gas- en kolencentrales. De contractprijzen voor gas voor deze winter liggen woensdagochtend net onder de 40 euro per megawattuur. Sinds afgelopen vrijdag stijgen de prijzen wel weer.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 5 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De extreme marktsituatie maakt dat voormalig komkommerteler Robert Bergenhenegouwen op LinkedIn fijntjes op het belang van de glastuinbouwsector met haar wkk's wijst. Zij helpen de prijzen nog enigszins 'laag' te houden. Robert is tegenwoordig projectleider RE-Greenhouse bij Greenport West-Holland. Hij werkt aan het data-vraagstuk binnen de energietransitie, samenhangend met het EnergieAkkoord.
In een e-mailupdate van Engie is er uiteraard ook aandacht voor de extreme elektriciteitsprijzen. Daarnaast kijkt men naar 'volatiele gasprijsontwikkelingen'. "Redelijk comfortabele fundamentele invloeden zoals zacht weer, goed gevulde buffers, groeiende Noorse gas export en afnemende geopolitieke druk lieten prijzen de afgelopen week wat dalen. Afgelopen vrijdag kwam voor de tweede keer het nieuws naar buiten dat Europa gas van Azerbeidzjan via Oekraïne mogelijk gaat ontvangen na 1 januari 2025. Maar wederom bleek het al snel "fake news". Het kan wellicht geïnterpreteerd worden als "waar rook is is vuur", maar het is allerminst zeker."
Uit onbalansdata van TenneT blijkt dat dinsdagmiddag en avond het onrustig was op de markt. Tussen 15 en 21 uur stegen energieprijzen tot 660 euro per megawattuur. We tellen 8 kwartieren met prijzen boven de 300 euro per megawattuur. 7 van de 8 uren kenden dubbelzijdigheid, oftewel een tekort en overschot binnen hetzelfde kwartier.
De gascrisis is voorbij. Althans, dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei dit najaar, waarin het minimale gasreserve naar beneden wordt bijgesteld, tot 80%. Dat is nu nog 90% op 1 november. Dat doel werd dit jaar nipt niet gehaald. EenVandaag sprak Kamerleden die het niet eens zijn met het bijstellen van de gasreserves.
De inkomsten uit ruwe olie in Rusland staan onder druk. Dat kopt BNR. De Russische export van ruwe olie via zee is afgelopen week met gemiddeld 530.000 vaten per dag gedaald, de grootste daling sinds juli. Daarmee was de dagelijkse export zo'n drie miljoen vaten, wat het laagste aantal is in ruim zes weken. De inkomsten uit ruwe olie daalden dan ook aanzienlijk.