De CARA MET sensoren zijn gekalibreerd voor het Lensli-product Greenline Food. Dat is de organische substraat waarop steeds meer telers overstappen.
De sensoren van SenseNL beschikken nu over het juiste algoritme voor het nauwkeurig meten van watercontent, EC en temperatuur (WET) in Lensli Greenline Food-substraatmateriaal. Bram Meulblok: "De absolute meetwaarden kunnen worden weergegeven met een afwijking van +/- 5%, wat voor gemixte substraat materialen een zeer hoge accuraatheid is."
Overstap naar organisch substraat
De Lensli-substraatmatten zijn in korte tijd zeer populair geworden in de paprikateelt, omdat door dit substraat materiaal er veel minder plantuitval is tegen het einde van de teelt. Bram: "Op steenwolmatten worden de wortels onderin de mat tegen het einde van de teelt bruin, van sommige planten gaan dan de bladeren slap hangen, drogen uit en uiteindelijk sterven deze planten zelfs af."
Het natuurlijke materiaal van de Lensli mix lijkt ervoor te zorgen dat de wortels gezond en wit blijven, gedurende de gehele teelt. "We zagen ook al eerder dat met paprikateelt op kokossubstraat de uitval ook al veel lager was."
De CARA MET sensoren van SenseNL waren ook al eerder gekalibreerd voor het kokossubstraat van Dutch Plantin en voor de Mosswoolmatten van Novarbo. Enkele telers hebben SenseNL gevraagd om de CARA MET sensoren geschikt te maken voor het Lensli substraatmateriaal.
Kalibratie is uitdaging
De kalibratie van een nieuw type substraatmateriaal is cruciaal voor de juiste absolute meetwaarden van matsensoren. Met name de waarden van de watercontent en EC zijn afhankelijk van de mix aan materialen, omdat de metingen van deze waarden zijn gebaseerd op geleiding van kleine elektrische stromen.
Het kalibreren van een mix aan materialen is extra lastig, omdat de elektrische geleiding verschillend is per soort materiaal. "De elektrische geleiding is in een mix dan ook niet altijd hetzelfde, waardoor het lastiger is om tot het juiste algoritme te komen en de afwijking in de meetwaarden beperkt te houden."
Het kalibratieproces
Tijdens de kalibratie is het belangrijk dat alle stappen zeer zorgvuldig worden uitgevoerd:
1. Het substraatmateriaal wordt zeer goed gedroogd. Hierbij is het belangrijk dat dit niet geforceerd gebeurt, omdat geforceerd drogen mogelijk de substraateigenschappen verandert.
2. Het substraatmateriaal wordt in de testopstelling geplaatst.
3. Het substraatmateriaal wordt droog gewogen in de testopstelling.
4. Het substraatmateriaal wordt volledig verzadigd, door het te vullen met water en uit te laten lekken. Hierbij is het water gekalibreerd water, met een exacte EC-waarde.
5. Het verloop van interen en massa-afname wordt simultaan in meerdere opstellingen gemeten.
6. Het verloop van interen en massa-afname wordt nogmaals in meerdere opstellingen gemeten.
7. De bekende algoritmes voor deze sensoren worden aangepast op basis van de meetwaarden.
8. Het algoritme wordt getest op de gemeten waarden.
9. De sensoren zijn klaar voor gebruik.
SenseNL blijft zich inzetten voor zo accuraat mogelijke WET-metingen middels een eigen kalibratie-opstelling. Bram: "Door de CARA MET sensoren geschikt te maken voor het Lenslisubstraat Greenline Food zet SenseNL weer een stap richting optimale teelt en data gedreven waterstrategie voor iedere teler."
Voor meer informatie:
SenseNL BV
Tel: +31 (0)85 876 89 09
[email protected]
www.caramet.com