Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Megaprijzen voor elektriciteit in de avonduren

De gasprijs voor komende winter is maar heel even onder de 40 euro gezakt. Maandag was de contractprijs voor Q1 2025 weer hoger dan 40 euro per megawattuur. Veel opvallender is dat de uurprijzen voor elektriciteit torenhoog zijn, met als meest extreme uitschieter een prijs van 473 euro per megawattuur tussen 17 en 18 uur. De gemiddelde EPEX-dagprijs ligt als gevolg van de hoge uurprijzen ook heel hoog: 156 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 4 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In Duitsland zijn de elektriciteitsprijzen zelfs nog hoger; daar komt tussen 17 en 18 uur de prijs op 505 euro uit. België komt tot 302 euro per megawattuur. Als verklaring wijst hoogleraar energietransitie, Martien Visser, onder meer op gebrek aan kolencapaciteit.

Nog altijd zwakke wind en ook mist en gebrek aan zon spelen de opwekking van hernieuwbare energie in Nederland parten, bij gebrek aan kerncentrales en waterkracht. Gas- en kolencentrales springen bij om genoeg elektriciteit op te wekken.

In de update van Brainchild Commodity Intelligence is er ook uitgebreid aandacht voor die weersomstandigheden, maar ook voor de sneller dan verwachte terugkeer van geopolitieke dreiging. "Dat maakt vooral de gasprijzen behoorlijk onzeker", citeren we uit de update en betekent ook dat deze onzekerheid overslaat naar de stroomprijzen.

De geopolitieke onrust komt door dreiging van een Iraanse tegenaanval, stipt BCI aan. "Het aanbod gas uit Noorwegen en hoeveelheid LNG wijzigen waarschijnlijk op weekbasis niet veel, maar door de zwakkere wind zijn er wel weer onttrekkingen uit de opslagen te verwachten."

De weersverwachting wijst op slechts lichte toename van de wind volgende week en hogere temperaturen worden pas verderop in november verwacht. "Dit kan de gasvraag nog vrij lang hoog houden. De iets hogere olieprijs betekent ook dat Azië weer een grotere vraag naar spot-LNG heeft."

Bij energiehandelsplatform Powerhouse onder meer ook aandacht voor de langere termijn. "In
de markt zit nog wel het risico dat de Russische pijpgaslevering naar Europa stopt. Bij een
gemiddelde winter zal er dan aan het einde van het stookseizoen nog 30% in de voorraden zitten. Deze winter dus geen probleem, maar er wordt in dat geval met argusogen gekeken naar de winter van 2025-2026. De voorraden moeten dan weer aangevuld zijn, maar waar moet dat gas vandaan gehaald worden en tegen welke prijs? Afgelopen winters eindigden met een vulgraad van meer dan 50%." Ook heeft Powerhouse aandacht voor het politieke debat over afschaffing van de salderingsregeling, mogelijk vanaf 2027. De regeling is goed voor eigenaren van zonnepanelen, maar duur voor overheid en energieleveranciers.

Energie Nederland staat ook bij het punt van de salderingsregeling stil. Men is voorstander van afschaffing, zo stond maandag op LinkedIn. Het bericht is inmiddels verwijderd.