De Westhof Bio Gruppe kijkt terug op een uitdagend jaar voor de teelt van tomaten en paprika's. Extreme weersomstandigheden met ongewoon weinig zonlicht en hogere energie- en arbeidskosten stelden de teelt op de proef. Ondanks deze moeilijke uitgangspositie slaagde het team erin om de opbrengsten op een stabiel niveau te houden dankzij geavanceerde technologie, toekomstgerichte investeringen in hernieuwbare energie en nauwgezet gewasbeheer, zonder de principes van de biologische landbouw uit het oog te verliezen.
"Het gebrek aan licht in de cruciale groeifase van het planten tot het begin van de zomer lag 40 tot 50 procent onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar," legt bedrijfsmanager Kathleen Schmidt uit. "Omdat het gebruik van kunstlicht niet is toegestaan in de biologische landbouw, begon het oogstseizoen dit jaar helaas laat, met een opbrengsttekort van ongeveer 2 kg per vierkante meter ten opzichte van vorig jaar."
Toch is Schmidt tevreden: "Lekkere tomaten en paprika's hebben een gezonde bodem, veel zon en gematigde temperaturen nodig en met behulp van onze hightech kassen kunnen we schommelingen in het weer tenminste gedeeltelijk compenseren."
Innovatieve, klimaatneutrale verwarming
De verminderde lichtomstandigheden verhogen echter niet alleen het risico op opbrengstverlies, maar ook de infectiedruk van schadelijke schimmels, omdat zacht plantweefsel vatbaarder wordt. Chemische behandeling is geen optie op het Biolandbedrijf.
In plaats daarvan vertrouwt de teler op een innovatief, klimaatneutraal verwarmingssysteem dat in realtime wordt aangepast aan het buitenklimaat en zo de luchtvochtigheid reguleert om schimmelinfecties op afstand te houden. De Westhof Bio Gruppe gebruikt de afvalwarmte van de eigen biogasinstallatie, die wordt gevoed door klavergras en niet-verhandelbare groenten die op het teeltbedrijf worden verbouwd.
De economische druk op de binnenlandse productie is ook hoog. "De concurrentie uit Zuid-Europa, vooral uit Spanje, heeft voordelen met lage lonen en lage milieuregels die ons hier in Duitsland onder grote druk zetten," legt Schmidt uit. Ze benadrukt echter: "Wat heeft de zogenaamd lage prijs voor de consument voor zin als in Spanje waterbronnen, natuur en arbeid worden uitgebuit om hier goedkope biologische tomaten te kunnen aanbieden?" Klanten van de Westhof Bio Gruppe waarderen de gecontroleerde kwaliteit en leveringszekerheid uit de regio. De nabijheid maakt een naadloze traceerbaarheid mogelijk en garandeert dat de producten van mei tot november uit de kassen van het familiebedrijf komen.
Groeiend bewustzijn van duurzaam geteeld voedsel
Nu het oogstseizoen van dit jaar ten einde loopt en de laatste tomaten- en paprikaplanten de komende weken de kas verlaten, is de Westhof Bio Gruppe optimistisch over de toekomst. "Ondanks alle crises zien we dat het bewustzijn over duurzaam geteeld voedsel blijft groeien," zegt Kathleen Schmidt. "We zijn klaar om ons steentje bij te dragen om ook in de toekomst gezond en milieuvriendelijk voedsel te blijven aanbieden."
Voor meer informatie:
Westhof Bio-Gemüse GmbH & Co. KG
Naar de Westhof 6
D-25764 Friedrichsgabekoog, Duitsland
Tel.: + 49 4839 953030
[email protected]
www.westhof-bio.de