De TTF-gasprijs voor winter 2024/2025 is vrijdag tot onder de 40 euro per megawattuur gezakt. Maandagochtend vroeg klom de prijs wel weer tot net boven de 40 euro per megawattuur op. Met nog altijd een zwakke wind ligt mist ook deze week op de loer, en blijft er een gasvraag voor opwekking van elektriciteit bestaan. Bovendien is het iets kouder aan het worden, waardoor ook de warmtevraag meer mee gaat spelen.
Als gevolg van het rustige herfstweer bleef ook dit weekend de elektriciteitsprijs hoog, met dagprijzen van ruim 104 euro op zaterdag en 92 euro op zondag. Vandaag, maandag 4 november, ligt de EPEX-dagprijs op 112 euro per megawattuur, met als duurste uur het uur tussen 17 en 18 uur. De prijs stijgt hier tot ruim 269 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 1 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Uitstoters moeten nu al gaan betalen voor CO2-verwijdering. Dat schrijft Nieuwsuur. De opvatting dat we naast uitstootreductie óók CO2-verwijdering nodig hebben, wordt steeds breder gedeeld.
Energie-analist Jan Willem Zwang van Stragergy wijst er op LinkedIn op dat in de afgelopen maand, oktober 2024, 26% van de tijd regeltoestand 2 gold. Een dergelijk hoog percentage werd voor het laatst in oktober 2005 gerealiseerd, weet hij. "Regeltoestand 2 gaat meer en meer impact maken op de onbalanskosten, vooral die als gevolg van curtailen / afnemen in onbalans in regeltoestand 2." Regeltoestand 2 treedt op wanneer er binnen een kwartier zowel een overschot als een tekort aan elektriciteit op het net is. Dit gebeurt vaak doordat grote energieproducenten, zoals zonne- of windparken, hun productie snel aanpassen aan de actuele onbalansprijzen. Tijdens regeltoestand 2 betaal je voor zowel de afname als levering van elektriciteit.
Zolang 80 procent van de Nederlandse economie nog draait op fossiele brandstoffen, is het onrealistisch om van banken te vragen al hun beleggingen daarin te beëindigen, zegt Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics bij ING, in BNR Koplopers in ESG. Bij ING zeggen ze dat er nog zeker tien jaar nodig is voor het afbouwen van fossiele financiering.
De stijging van de gasprijs met 9% vorige week, werd deze week geheel teniet gedaan. Gelukkig maar, de gasprijs blijft sowieso nog onbarmhartig hoog. Het betekent ook dure elektriciteit en hoge inflatie.
— Martien Visser (@BM_Visser) November 2, 2024
Van de gascrisis zijn we nog niet verlost, aldus kenners. #grafiekvandedag pic.twitter.com/6ZOYYSVDFq