Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarcongres Greenport NHN

"Samenwerking onderwijs, onderzoek en praktijk cruciaal voor de toekomst van de sector"

Tijdens het Jaarcongres Greenport NHN op 16 oktober stond het thema 'Agrifood en de arbeidsmarkt van (over)morgen' centraal. In een gesprek met Jeroen Wildenbeest, associate lector Smart Farming bij Inholland, Sabine van den Berg van het teelbedrijf Verdonk Broccoli, en vier studenten spraken zij over de uitdagingen en kansen binnen Smart Farming, innovatie in de agrarische sector en de rol van studenten hierin. "De samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk speelt een cruciale rol in het vormgeven van de toekomst van de agrarische sector."

Innovatie vanuit de praktijk
Sabine van den Berg van het teeltbedrijf Verdonk Broccoli weet als geen ander hoe belangrijk innovatie is binnen de agrarische sector. Verdonk Broccoli is een van de grootste broccoli-telers in Nederland en heeft technologie omarmd om arbeidsintensieve processen efficiënter te maken. "We zijn bezig met een automatische oogstmachine die de broccoli zelf snijdt. Dat scheelt enorm qua arbeidsinzet."

Sabine legt uit dat de nieuwe technologieën niet alleen de bedrijfsprocessen veranderen, maar ook vragen om andere vaardigheden van medewerkers. Opleiding en scholing blijven daarom cruciaal. Ze geeft aan dat deze ontwikkelingen niet altijd van binnen het bedrijf komen, maar juist door samen te werken met partijen zoals Inholland ontstaan.

Onderwijs en praktijk verbinden
Sinds oktober 2023 is Jeroen Wildenbeest verbonden aan het lectoraat Robotica bij Inholland. Vanuit die rol zorgt hij voor het verbinden van de beroepspraktijk en het onderwijs. Zijn missie is duidelijk: samen met de industrie nieuwe oplossingen ontwikkelen én studenten klaarstomen voor de veranderende arbeidsmarkt. "De HBO-student van vroeger is anders dan die van nu. Ze hoeven geen onderzoekers te zijn, maar moeten wel onderzoekend leren werken."

Binnen het onderzoeksthema Smart Farming werken ze aan innovatieve projecten die inspelen op actuele vragen vanuit de sector. Zo werken ze onder andere samen met Verdonk Broccoli, waar de samenwerking met studenten van Inholland centraal staat. Studenten kunnen hier terecht met specifieke teeltvragen en veldbezoeken. Jeroen benadrukt dat continue scholing en een leven lang ontwikkelen steeds belangrijker worden in een snel veranderende wereld: "We ontwikkelen onderwijsprogramma's die studenten niet alleen nu, maar ook later in hun carrière blijven ondersteunen."

Studenten in actie: van broccoli met blad tot slimme voorspellingen
Studenten van Inholland werken actief mee aan innovatieprojecten binnen Smart Farming. Studenten Manischa en Christodea van de opleiding Finance uit Amsterdam doen onderzoek naar de mogelijkheid om broccoli met blad te verkopen. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar het heeft grote gevolgen voor de duurzaamheid en houdbaarheid van het product. "We onderzoeken waarom je broccoli met blad zou willen kopen en wat de kosten daarvan zijn," aldus student Manischa, Finance.

Tegelijkertijd zijn studenten Ziad en Canberk van de opleiding Business IT & Management in Alkmaar bezig met een project om ziektes in de land- en tuinbouw, zoals tulpenvuur in de bollenteelt, vroegtijdig te detecteren. Met behulp van data en sensoren ontwikkelen ze een model dat voorspellingen kan doen voordat de ziekte zichtbaar wordt. "We ontwikkelen een programma dat voorspelt wanneer tulpenvuur zal toeslaan, zodat telers snel kunnen ingrijpen," student Ziad, Business IT & Management.

Samen werken aan innovatie
Samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk is de manier om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Bij Inholland betrekken ze hun studenten bij projecten uit de praktijk en zorgen ze dat ze waardevolle praktijkervaring opdoen. Dat die praktijkervaring ook belangrijke input levert voor de sector zelf benadrukt Sabine van den Berg. "Die frisse blik van studenten is erg belangrijk voor de agrarische sector. Van oudsher ging kennisoverdracht in de landbouw van vader op zoon, maar nu komt er juist veel kennis van buiten de sector binnen. Dit helpt enorm bij de modernisering van onze sector."

Jeroen Wildenbeest voegt daaraan toe dat deze samenwerking niet alleen studenten voorbereidt op de arbeidsmarkt, maar ook de innovatie binnen de sector stimuleert: "We leren veel van de projecten waar onze studenten aan werken door onderzoek te doen, en die kennis nemen we weer mee terug in het onderwijs."

De toekomst van smart farming
De agrarische sector staat voor grote uitdagingen, maar de inzet van technologie en innovatie spelen een grote rol om deze sector toekomstbestendig te maken. De samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en onderzoek is volgens Inholland essentieel om de uitdagingen in de agrarische sector aan te pakken. Door studenten actief te betrekken bij innovatieve projecten, worden zij voorbereid op de toekomst en dragen zij bij aan praktische oplossingen voor de sector. "Het is superinteressant en leerzaam om aan dit project te werken, dat had ik van tevoren niet gedacht. Ik raad het andere studenten zeker aan om bij dit soort projecten aan te haken," student Canberk – Business IT & Management.

Bron: Inholland

Publicatiedatum: