Een uitzondering voor de glastuinbouw in emissierechtensysteem ETS-2 maakt de regeling voor de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) onuitvoerbaar en fraudegevoelig. De NEa is kritisch op uitzonderingen voor de visserij en mogelijk de glastuinbouw. Dat blijkt uit een publicatie in het staatsblad.
Naar aanleiding van een impactstudie door Wageningen Economic Research is de zogenaamde opt-in voor de visserij uitgesloten. De glastuinbouw wil ook een uitzonderingspositie.
Het liefst voert de NEa een regeling zonder uitzonderingen uit. Nu er voor de visserij al een uitzondering is, onderzoekt men hoe dit uitvoerbaar blijft. Een teruggaveregeling heeft niet de voorkeur, 'omdat visserijbedrijven hiervoor initieel extra kosten moeten maken en regeldruk zullen ervaren om deze kosten terug te vragen.' Omdat de veiling en inleverplicht van ETS2-emissierechten vanaf 2027 begint, is er nog tijd om een passende oplossing te zoeken.
In het besluit in het staatsblad staat: "De multi-interpretabele definities in combinatie met de gedetailleerde monitoring en administratie die nodig zijn om een vrijstelling te verlenen, maken dat de NEa oordeelt dat vrijstelling vooraf van de glastuinbouw in ETS2 onuitvoerbaar, slecht handhaafbaar en fraudegevoelig is." Het kabinet neemt komend voorjaar een besluit over de opt-in voor de glastuinbouw.