Nieuwbouw voor een vermeerderingsbedrijf van onder meer zachtfruitplanten ligt stil. Een milieuvereniging maakte met succes bezwaar tegen het bouwen van een silo, loods en een teeltondersteunende kas. Daarbij wordt op stikstof en de nadelige gevolgen voor nabijgelegen Natura2000-natuur gewezen. De rechter heeft afgelopen week een voorlopige voorziening toegewezen, in afwachting een beslissing op bezwaar.
Het vermeerderingsbedrijf in de gemeente Gilze en Rijen is actief in zachtfruit en ook boomteelt. Met de bouw van een nieuwe locatie wordt het voor het bedrijf mogelijk een andere locatie te verlaten. Vorig jaar december kreeg het bedrijf een vergunning. Deze zomer maakte de milieuvereniging hiertegen bezwaar.
Stikstof
De vergunninghouder heeft stikstofberekeningen overgelegd, waaruit zou blijken dat er een stikstofdepositietoename van 0,00 mol/ha/jaar zal zijn als gevolg van het project. In de oude situatie op de oude locatie wordt gebruik gemaakt van gasverwarming. In de nieuwe situatie gaat restwarmte van een WKO-installatie worden gebruikt.
Uit de stikstofberekeningen blijkt volgens de rechter echter niet dat het opwekken van restwarmte is betrokken bij het berekenen van de eventuele stikstofdepositietoename. De stikstofberekeningen zijn daarmee niet volledig, is het oordeel.
Het college heeft daarmee naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet kunnen concluderen dat stikstof van het project de nabijgelegen natuur niet kan schaden. Volgens de rechter moet er dus wel een natuurvergunning worden toegevoegd. Die is niet aangevraagd.
Omdat de bouw van de drie afzonderlijke bouwwerken, silo, loods en kas, kan worden aangemerkt als één project, schorst de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant daarom alle drie de verleende omgevingsvergunningen tot na de beslissing op het bezwaar. Dat blijkt uit de uitspraak van 25 oktober.