Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We sturen onze robot niet de ‘jungle’ in, maar we halen de plant juist naar de robot"

Dat zegt Ruud Barth van Saia Agrobotics in gesprek met de Innovatiemonitor van Regio Foodvalley. Naast over het opvallende robotconcept, gaat het ook over de bouw van de kas waarin het systeem draait, en het doel voor volgend jaar.

Saia begon met het robotconcept in de 'Wageningse kassen' van Unifarm. Daar huurden ze een kas van 100 vierkante meter, maar al snel groeiden ze eruit. De sprong naar het World Food Center in Ede volgde, waar nu een demofabriek van 1000 vierkante meter staat.

"We moesten de kas in een half jaar stikstofvrij uit de grond zien te krijgen, wat lastig was door de netcongestie," vertelt Ruud. "Maar gelukkig kregen we veel steun van gemeente Ede." De kas staat er nu, al is het tijdelijk – over vijf jaar moet Saia ruimte maken voor nieuwe projecten.


Bas Froon en Ruud Barth op GreenTech Amsterdam 2024

Intussen draaien de planten dagelijks hun rondes door de demofabriek, waar kinderziektes worden aangepakt en innovaties getest. "De losse onderdelen hebben we nu onder controle. De uitdaging zit hem in het geheel", deelde Bas dit voorjaar. Het bedrijf hoopt volgend jaar de stap te zetten naar de eerste echte klant.

Bron: Innovatiemonitor Regio Foodvalley

Publicatiedatum: