Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consortium start onderzoek naar gebruik AI in glastuinbouw

Binnen het KIC-programma 'AI voor Landbouw, Horticultuur, Water en Voedsel' zijn twee toewijzingen gedaan. De consortia van onderzoekers, bedrijven en belangenorganisaties kunnen zo van start met hun onderzoeksprojecten.

Binnen de land- en tuinbouw-, water- en voedingssector is steeds meer automatisch verkregen data beschikbaar. "AI wordt hier echter nog nauwelijks benut, ondanks de belangrijke rol van digitalisering in deze domeinen. Het gebruik van AI heeft echter grote potentie omdat deze technologie ingezet kan worden om patronen in de grote en complexe datasets te herkennen. Dit kan leiden tot verdere optimalisering in deze sectoren," aldus NWO.

Hieronder meer over het toegewezen onderzoeksvoorstel voor de glastuinbouw.

A Layered, Explainable Approach to Intelligent Greenhouse Horticulture (LEAP-AI)
Hoofdaanvrager: prof. dr. ir. T. Keviczky, TU Delft

Glastuinbouw biedt een betrouwbare mogelijkheid om lokaal, vers en veilig voedsel te verbouwen met minder gebruik van land en bescherming biedend tegen veranderende en ongunstige klimaten. Helaas vereisen kassen lokaal o.a. water en energie. Dit project onderzoekt hoe gelaagde, op AI gebaseerde controlesystemen dit verbruik efficiënter kan maken en ontwikkelt tegelijkertijd aan mensen uitlegbare algoritmen, om de uiteindelijke adoptie van deze technologie te versnellen.

De beoogde impact van dit project en de voorgestelde oplossing is drieledig: 1) het vergroten van de duurzaamheid van kassen, 2) het verlagen van de kosten voor kasproducten, en 3) het verbeteren van de voedselzekerheid.

Mede-aanvragers

  • Dr. Robert D. McAllister, TU Delft
  • Dr. Manuel Mazo Espinosa, TU Delft
  • Dr. Sebastijan Dumančić, TU Delft
  • Dr. Dirk Deichmann, Erasmus Universiteit
  • Dr. Silvere Vialet-Chabrand, Wageningen University & Research Tenured

Cofinanciers
Blue Radix Business, Ridder Business, HarvestAi, Glastuinbouw Nederland Association Agriculture, Vertify.

Projectnummer
KICH1.LWV06.LWV06.002

Bron: NWO

Publicatiedatum: