Tholen - Na vijftig jaar lang enkel tomaten telen staat Henk Gerichhausen tegenwoordig weer met schoffel in de kas of met zijn 'poten in de aarde'. In Huissen is hij Het Groente Paradijs gestart, waar hij zelf biologisch groenten teelt en zonder tussenschakels direct ook vers aan huis verkoopt. "Ik teel alles zelf en koop niets bij. Lekkere, verse groenten telen, dat is mijn passie. Tot nu toe vind ik het heel leuk om te doen."
De laatste jaren was Henk actief als teeltadviseur, in onder meer China en Oostenrijk. Hij geniet van het zelf weer telen, van een zo compleet mogelijk pakket biologische seizoensgroenten. Dat doet hij op 1000 vierkante meter. Eind oktober staan er onder meer diverse slasoorten.
"Sla telen ken ik nog uit mijn jeugd. Toen teelden we tomaten en sla." Naast diverse slasoorten teelt de inmiddels 69-jarige teler op dit moment onder meer ook andijvie, raapstelen, rucola en veldsla. "En vandaag heb ik bloemkolen gepoot. Die zijn in januari klaar."
Echt vers
Met Het Groente Paradijs wil de voormalig tomatenteler laten zie wat echt vers is. "Ik kom natuurlijk ook in de supermarkt en zie daar veel groente liggen die niet echt vers is. Groenten zijn vaak al minimaal één dag oud, en soms zijn tomaten zelfs wel een week oud, weet ik uit ervaring. Hier is dat anders. Groenten zijn maar één keer echt vers, en dat is hier direct uit mijn kas, direct na de oogst."
Over vers, biologisch, smaak en vergeten groenten gaat het veel, merkt Henk. Hij is, nu hij net gestart is met zijn teelt en verkoop, benieuwd hoeveel mensen ervoor over hebben om groenten ook echt vers in huis te halen. "Ze moeten het hier bij mij in Huissen ophalen."
Alternatief voor fitness
De kas van Henk staat midden in het lokale glastuinbouwgebied. "Mijn uitdaging is alles aan kunnen bieden en niets weg hoeven gooien. Ook wil ik natuurlijk geen 'nee' hoeven verkopen. Ik weet nu nog niet precies wat klanten willen." Vooral in het voorjaar verwacht hij dat het druk wordt, als ook de vruchtgroenten in productie gaan. "Dan teel ik ook tomaten, komkommers, paprika's, boontjes en pepertjes. Dat wordt een drukke tijd."
Voorlopig doet Henk al het werk zelf. Hij lacht en ziet het als een alternatief voor de fitness. "Als ik kan kiezen, dan prefereer ik een beetje harken." Het doet hem goed. "Ik ben sinds ik ben begonnen al vier kilootjes lichter. Ik eet meer, maar ook gezond."
Contact met klant
Het grootste verschil ten opzichte van zijn tijd in de tomatenteelt is dat Henk nu veel vaker positieve reacties van kopers krijgt. "Vroeger kreeg je toch vooral commentaar als er iets niet goed is. Nu is dat anders. Klanten zijn helemaal blij met wat ze kopen. 'Oh, wat een lekkere spinazie', hoor je dan. Dat doet me goed."
Wat hem wel verbaast, is hoe weinig mensen soms weten van de groenten die ze eten. "Mensen lopen hier regelmatig de kas in. Dan weten ze echt niet wat ze zien, terwijl het dan bijvoorbeeld gewoon andijvie is. Of mensen vragen om een pol rucola. Maar zo koop je dat natuurlijk niet. Wat ik mensen hier kan laten zien, dat is echt een eyeopener voor ze."
Voor meer informatie:
Het Groente Paradijs
Facebookpagina