Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar dragonfruit ligt al het hele seizoen boven teeltcapaciteit"

Terwijl dragonfruit vijf jaar geleden nog relatief onbekend was in Europa, heeft de teelt ervan vandaag een interessante uitbreiding gekend in Spanje. Alicante is een van de provincies met het grootste areaal.

Xu Chen Guoyong begon er zeven jaar geleden als een van de eersten met de teelt van deze fruitsoort. Momenteel is hij een van de grootste dragonfruittelers in Spanje.

"Op dit moment hebben we 6 hectare in productie, deels in de buitenteelt, deels in de kas. Maar in de nabije toekomst willen we uitbreiden tot 12 hectare", zegt Xu, oprichter van Bio Pitayali. "Ik was al bekend met deze fruitsoort vanuit China, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Daar is het een heel gewone vrucht die in elke fruitwinkel te vinden is en jaarrond verkrijgbaar is. Het wordt er op grote schaal geconsumeerd."


Xu Chen op de Fruit Attraction 2024

"Een paar jaar geleden waren er in Spanje heel weinig consumenten en zelfs nu zijn er nog veel mensen die niet weten wat dragonfruit is. Maar juist daarom is het potentieel van deze fruitsoort nog heel groot. Als we stevig inzetten op promotie, is het heel goed mogelijk dat dragonfruit een consumptieniveau bereikt als avocado, sinaasappel of appel, zoals in China."

Dragonfruit is een zeer complete fruitsoort. "Het is erg goed voor de gezondheid en de consumptie ervan wordt zelfs aanbevolen door artsen. En omdat het een tropische fruitsoort is met een zeer lage waterbehoefte, gedijt het ook in Alicante, aan de kust van de Middellandse Zee."

"Bovendien zie ik dat het grootste deel van het dragonfruit dat Europa binnenkomt, geïmporteerd is. Het fruit komt uit Azië, waar Vietnam en Thailand de grootste producenten zijn, of uit Latijns-Amerika, in luchttransporten die het product erg duur maken. Het idee van Bio Pitayali is om dragonfruit tegen lagere prijzen aan te bieden, omdat het niet de extra kost van luchttransport heeft, en met een veel grotere versheid en rijpheid. Op de Spaanse markt bereikt het fruit de consument slechts één dag na de oogst."

"Tot nu toe wordt 80% van onze oogst geëxporteerd binnen Europa. De overige 20% gaat naar groothandelsmarkten in Spanje zoals Mercamadrid, Mercabarna, Mercalicante of Mercamurcia. Het seizoen duurt nog tot eind november. We boeken mooie resultaten en het feit dat de vraag van onze klanten altijd hoger is geweest dan onze teelt, bewijst het potentieel dat er in de markt bestaat."

Voor meer informatie:
Xu Chen Guoyong
Bio Pitayali
La Marina P1, 154
03293 Elche (Alicante) – Spanje
[email protected]
www.pitayali.es