Met de Europees Parlementsverkiezingen van juni achter de rug, bereidt Brussel zich voor op de nieuwe plannen van Europese Commissie-Von der Leyen II. Zeker is dat land- en tuinbouw een prominente plaats zal krijgen in deze plannen. Maar wat heeft de Nederlandse glastuinbouw nodig om duurzaam en internationaal concurrerend te blijven? PVV-Europarlementariërs Sebastian Kruis en Ton Diepeveen werden daarom bij Van der Voort Young Plants bijgepraat over de ambities en uitdagingen op het gebied van energie, water, plantgezondheid, veredeling en arbeid.
Tijdens de Europese verkiezingen sprong de PVV van één naar zes zetels, waarmee zij de grote winnaar was. Twee van deze nieuwe Europarlementariërs werden maandag 28 oktober in Honselersdijk ontvangen door eigenaar en directeur Olaf van der Voort. Tussen zijn Spathiphyllums vertelde Van der Voort over de ontwikkelingen op zijn bedrijf. Daarbij ging hij in op de uitdagingen rondom energie en plantgezondheid om jaarrond marktleider te kunnen blijven. Net als veel telers zet hij met aardwarmte en natuurlijke bestrijders al in op vergroening. Verdere stappen zijn echter lastig als er niet voldoende, werkzame alternatieven zijn. Voorzitter Adri Bom-Lemstra en EU-lobbyist Jesse Schevel lichtten toe hoe de EU onder andere met het klimaatplan voor 2040 en de EU-strategische dialoog kan helpen in deze transitie. Als lid van de derde Europese fractie in het Europees Parlement – 'Patriotten voor Europa' – ligt daar voor de PVV een belangrijke opdracht de komende vijf jaar.
Concurrerend blijven
In deze transitie gaat het niet alleen om een duurzame, maar ook om het behouden van een financieel rendabele glastuinbouw. De glastuinbouw ziet verduurzaming al decennia als troef om ook in de toekomst van strategische waarde te blijven. Dat kan alleen als beleid en de doelen haalbaar en realistisch zijn. Op het gebied van energie ziet de sector steeds vaker dat beprijzing een doel op zich lijkt te zijn geworden, zonder dat telers over alternatieve energiebronnen of voldoende netcapaciteit beschikken. Een prangend voorbeeld hiervan is een mogelijke ETS-2-opt-in. Van der Voort deed namens de sector dan ook een duidelijke oproep om te zorgen voor werkbaar beleid, dat telers écht helpt om stappen te zetten en zorgt dat ze internationaal kunnen blijven concurreren.
De komende vijf jaar worden cruciaal om de toegang tot en beschikbaarheid over duurzame energie en groene gewasbescherming op het telerserf te versnellen. Een belangrijk dossier dat nu bij de PVV'ers op tafel ligt is de toelating van nieuwe veredelingstechnieken als CRISPR-Cas – een discussie die momenteel muurvast zit. Ook op het gebied van robotisering kan de sector nog stappen zetten met de juiste impulsen, zo presenteerde Bom-Lemstra de nieuwe arbeidsvisie van Glastuinbouw Nederland. Goede toezicht en handhaving hoort bij dit alles. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de EU om een eerlijk speelveld voor Nederlandse telers te behouden.
Landbouwvisie uitwerken
De komende maanden zal de Europese Commissie werken aan een nieuwe landbouwvisie. Deze visie zal ook door het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten worden goedgekeurd. Net als met alle partijen blijft Glastuinbouw Nederland daarom in contact met de PVV om te zorgen dat Brussel een werkbare en stimulerende visie met bijpassend beleid levert ten behoeve van een concurrerende en duurzame glastuinbouw.
Bron: Glastuinbouw Nederland