Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw weg voor woonwijk, alternatief is nieuw concentratiegebied

De gemeente Maasdriel heeft besloten een impopulair, ouder concentratiegebied voor glastuinbouw en paddenstoelenteelt in te ruilen voor een nieuw gebied. Ontwikkeling van de sector in het gebied Grote Ingh kwam niet los. Nu wil de gemeente jonge ondernemers de gelegenheid bieden aan hun toekomst te werken in het gebied rond de Veilingweg. Daar mag tot 7 hectare gebouwd worden door glastuinbouwbedrijven, en tot 4 hectare voor paddenstoelenteelt.

In totaal telt het nieuwe concentratiegebied 80 hectare. De sector vindt het gebied te klein. Ook is er kritiek op de aanvullende eisen. Zo is het gebied alleen voor bedrijven (glastuinbouw of champignonteelt) bestemd uit Maasdriel die elders een glastuinbouwbedrijf inleveren. Verplaatsing van bedrijven zou onbetaalbaar zijn.

De gemeente onderkent dat een verplaatsing lastig en kostbaar is. De gemeente zegt bereid zijn om te kijken naar een overgangsfase waarin een oude locatie tijdelijk open kan blijven. Daarnaast wil de gemeente (indien daar ook vanuit de sector weer een wens voor is), bij de provincie een verzoek doen om weer verplaatsingssubsidieregeling open te gaan stellen.

De gemeente wil jonge ondernemers toekomst geven, maar schrijft ook dat geheel tegemoetkomen aan de wensen van de sector botst met andere belangen, zoals die van ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied. De sector had graag meer inspraak in de plannen gehad. De gemeente koos hier bewust niet voor. Onder meer omdat men vindt dat de afgelopen jaren bij andere gelegenheden al genoeg duidelijk is geworden wat de sector wil.

De gemeente zegt zich graag te laten verrassen door innovatieve ideeën waarbij glastuinbouw en paddenstoelenteelt kunnen samenwerken op het vlak van energie-uitwisseling.

In het verouderde gebied Nieuwe Ingh gaat veranderen in een woonwijk.

Bron: Gemeenteblad Maasdriel