Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Netwerkbijeenkomst Plantgezondheid: leren van elkaar

Het thema van de netwerkbijeenkomst Plantgezondheid was dit jaar: leren van elkaar en van andere sectoren. De kennis die de afgelopen jaren is opgebouwd over plantgezondheid en over duurzame teelten, is op deze manier gedeeld, onder andere de Groenwijzer. "De Groenwijzer geeft boeren en tuinders duidelijk inzicht in welke plantensoorten geschikt zijn voor effectieve plaagbeheersing en die bijdragen aan de biodiversiteit", zegt Ron Mulders, portefeuillehouder gezonde planten bij LTO Nederland.

De dag werd georganiseerd vanuit LTO, Glastuinbouw Nederland, BO Akkerbouw en NFO op Proeftuin Randwijk. Een divers gezelschap van onderzoekers, beleidsmakers, adviseurs en telers was aanwezig. Met het delen van de kennis werd de boodschap 'kennis is grenzeloos' tijdens de dag versterkt.

"Door gesprekken aan te gaan buiten gebaande paden kan deze boodschap versterkt worden. De samenwerking en bundeling van krachten die hiermee ontstaat versterkt de sector." Maaike Raaijmakers (Bionext), Dany Bylemans (PCF België) en Frank van der Helm (InHolland) deelden hun ervaring over kennis delen in de biologische sector, de kenniscyclus in België en hoe dit wordt opgepakt in het onderwijs.

Groenwijzer
Tijdens de dag was er ook uitgebreid aandacht voor het nieuwe instrument "Groenwijzer". Het instrument geeft inzicht in welke plantensoorten geschikt zijn in een groenstrook voor een effectieve plaagbeheersing. Er werd actief meegedacht over hoe dit instrument dichter bij de teler gebracht kan worden. Meer informatie over de Groenwijzer is te vinden op de website.

Uitwisseling kennis biologische en gangbare teelt
De uitwisseling van kennis tussen de biologische en gangbare teelt was ook een van de onderwerpen die ter sprake kwam. David van de Graaf van biologische fruittelersvereniging Prisma: "In de fruitteelt doen we al best veel aan kruisbestuiving tussen gangbaar en biologisch. Het is goed om te beseffen dat je ook bij de buren – in andere sectoren – kunt gaan kijken." De deelnemers van de bijeenkomst onderschreven deze insteek: leren van elkaar kan het beste door gewoon als boeren en tuinders met elkaar op bezoek te gaan en in gesprek te gaan.

Bron: LTO

Publicatiedatum: