Tholen - Al ruim 30 jaar biedt BreedWise maatwerktrainingen en consultancy voor veredelingsbedrijven, vermeerderaars, plantenkwekers en verwante instellingen. Vanaf 1 november wordt het team van het bedrijf, dat is opgezet door Idy van Leeuwen, aangevuld met Peter van Duin.
Peter zal naast zijn consultancyactiviteiten zijn brede ervaring inzetten voor BreedWise. Hij is afgestudeerd aan Wageningen University & Research en heeft verschillende functies bekleed in veredeling en operations in zowel de groentesector als de sierteelt.
Idy zelf is in 1980 afgestudeerd aan dezelfde universiteit in de vakken Plantenveredeling, Genetica, Plantenziektekunde en Statistiek. Sinds 1992 doceert en organiseert ze cursussen voor de sector plantaardig uitgangsmateriaal in binnen- en buitenland.
Peter van Duin en Idy van Leeuwen
Praktijkervaring met grote processen
"Zijn grote praktijkervaring in de veredelingssector en bijbehorende netwerk zijn een waardevolle aanvulling voor BreedWise", deelt Idy over de aanstelling van Peter. Ze legt uit: "Peter heeft veel praktische ervaring en hij is ook gewend om grote processen in veredeling te managen."
Het is waardevolle ervaring voor het specialistische bedrijf dat in Geldrop is gevestigd. Daar houdt Idy kantoor, maar daarnaast reist ze in opdracht van opdrachtgevers uit de veredelingswereld ook veel in Nederland, en daarbuiten. Met het aansluiten van Peter kan ook hij consultancy en cursussen gaan geven. "Het is fijn dat ik, nu ik besloten heb het wat kalmer aan te doen, iemand heb gevonden die in de komende jaren het werk gefaseerd over kan nemen."
Nieuwe technieken
Een deel van de cursussen die BreedWise geeft is de laatste jaren ook ondergebracht bij HAS Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast geeft Breedwise veel in-company-cursussen. "Bedrijven waarderen het dat wij die op maat aanbieden." Begin 2025 gaat de open-inschrijf cursus zaadtechnologie weer van start.
De veredelingswereld staat nooit stil, weet Idy als geen ander. Zo is Crispr-Cas inmiddels een vast onderdeel van cursussen. "Ik leg de medewerkers van bedrijven uit wat de techniek is en wat je ermee kunt doen. Op researchniveau zijn de grotere bedrijven er al mee bezig, maar ook voor kleinere bedrijven biedt het kansen."
Rassen maken om op de markt te brengen met behulp van nieuwe genomische technieken zoals Crispr-Cas mag in Europa nog niet. Ondertussen verkennen veredelingsbedrijven ook andere specialistische technieken. "Bedrijven die groot genoeg zijn halen dit soort technieken zelf in huis, maar anders kunnen bedrijven ook bij servicebedrijven terecht die bijvoorbeeld DNA-analyse op basis van moleculaire merkers uit kunnen voeren."
En waar dergelijke technieken gangbaarder worden, ontstaan nieuwe vragen. Het maakt dat BreedWise ruim dertig jaar na oprichting continu blijft vernieuwen. Met nu dus het aantreden van Peter van Duin als nieuwste stap.
BreedWise is actief in akkerbouw, voedingstuinbouw, sierteelt en bollen en is lid van brancheorganisatie Plantum.
Voor meer informatie:
BreedWise
[email protected]
www.breedwise.nl