Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frambozenoogst van start in Agadir ondanks arbeidstekort

Het seizoen voor Marokkaanse frambozen begon in september in de regio Loukkos in het noordwesten van het land en is nu ook opgestart in de centrale regio Souss Massa. Teler Ittou Aouragh van Domaine Yamna Agri meldt dat het seizoen normaal verloopt, ondanks enkele nieuwe uitdagingen.

"Telers in de regio Agadir zijn twee weken geleden begonnen met oogsten. Ik begin over een paar dagen met oogsten. Ik ben tevreden met de stabiele omstandigheden van de teelt tijdens de zomer. We hebben geen chergui (hete, droge wind) gehad en de temperaturen waren optimaal, wat een invloed heeft gehad op de kwaliteit en de maat", zegt Ittou.

Volgens Ittou is het areaal frambozen in de regio Agadir gestabiliseerd en niet veel veranderd, een trend die ook in het noorden van het land is waargenomen. "Op nationaal niveau hebben we een plafond bereikt voor het areaal frambozen, dat overeenkomt met de huidige vraag. In Agadir zijn het vooral blauwe bessen die in areaal toenemen. Frambozen blijven stabiel, terwijl aardbeien vrijwel uit de regio zijn verdwenen."

Een vertegenwoordiger van de telers verklaarde eerder dat het areaal dit seizoen in het hele land ongeveer 4.200-4.500 ha bedraagt en dat de volumes naar verwachting gemiddeld 50.000-60.000 ton verse frambozen en 10.000-12.000 ton diepgevroren frambozen zullen bedragen. De teelt wordt gedomineerd door drie variƫteiten van Amerikaanse en Europese oorsprong.

Het seizoen van de frambozen in Agadir zal volgens Ittou doorgaan tot eind mei, of zelfs half juni als er vraag is, met een verwachte piekoogst in januari-februari.

"Het seizoen is over het algemeen stabiel en rustig, ondanks enkele problemen," zegt Ittou. "We hebben te maken met de aanwezigheid van plagen zoals mijt en trips, en het wordt bemoeilijkt door de vermindering van de toegestane lijst gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij is er ook een tekort aan arbeidskrachten door de grote hoeveelheden groenten en fruit die nu in de regio moeten worden geoogst, en dat vertraagt de oogst."

Voor meer informatie:
Ittou Aouragh
Domaine Yamna Agri
Tel: +212657295312
[email protected]