Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Druilige dinsdag maakt elektriciteit duur

De stijging van de TTF-gasprijs is maandag een halt toegeroepen. De contractprijs voor komende winter is teruggezakt tot onder de 43 euro per megawattuur. De elektriciteitsprijs schiet dinsdag omhoog. Een druiligere dag maakt hernieuwbare opwekking lastig. Gas- en kolencentrales springen bij. Tussen 17 en 19 uur ligt de prijs boven de 200 euro per megawattuur. Gemiddeld ligt de dagprijs op 134 euro.

De gasprijsstijging van vorige week is ook mede veroorzaakt door weinig wind, naast een onverwachte storing in Noorwegen.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 28 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Bij Brainchild Commodity Intelligence verwachten ze deze week een daling van de lange termijn gas- en elektraprijzen. De geopolitieke risicopremie op gas lijkt af te nemen, stellen analisten van BCI, nu Israël de tegenaanval op Iran beperkt heeft gehouden. Wel volgt er een waarschuwing. "Opnieuw zijn grote bewegingen mogelijk en kan gas bewegen tot of over de grenzen van technische (ver)koopwaardigheid."

Bij energiehandelsplatform Powerhouse ook een terug- en vooruitblik. Men verwacht hier dat de druk op de gasprijzen af kan nemen. Voor elektriciteit staat men stil bij de lage hoeveelheid wind deze week.

Ook is er aandacht voor LNG. Er is vertraging opgetreden bij aanleg van nieuwe LNG-projecten. Er wordt rekening gehouden met een toenemende vraag naar vloeibaar aardgas, en dus stijgende prijzen.

Hoe krijg je mensen zover dat ze een aansluiting nemen op een warmtenet? Dat is een vraag waar het kabinet mee worstelt. Het kabinet wil tot 2030 een half miljoen huishoudens aansluiten op zo'n warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming. Om zo niet langer afhankelijk te zijn van gas. Maar onzekerheid over de toekomstige kosten houdt veel bewoners tegen, constateert Nieuwsuur.

Er is een nieuwe wet in de maak die de betaalbaarheid van warmtenetten moet garanderen. De huidige wet regelt dat de prijs van warmte gekoppeld is aan de gasprijs. Daardoor zagen warmteklanten hun rekening de afgelopen jaren sterk stijgen.