Tholen - De eerste drie telers zijn begonnen met het elke minuut meten van de fotosynthese-efficiëntie met meer dan 1000 samples per seconde. Dat doen zij met een nieuw type sensor voor fotosynthese-efficiëntie, van PhenoVation. Vincent Jalink geeft een update.
"Het afgelopen jaar hebben we veel verzoeken gekregen voor een sensor die de efficiëntie van fotosynthese in de kas kan meten. Hoewel we in 2013 al met de CropObserver een vergelijkbare oplossing introduceerden, was de markt toen nog niet klaar voor deze innovatie."
Maar nu is het anders, constateert hij. Er zijn zes prototypes ontwikkeld van de nieuwe sensor, CF2GO. Drie daarvan zijn al in gebruik genomen door door PhenoVation geselecteerde klanten. "Deze klanten hebben ervaring met de CropObserver of hebben al ervaring met andere fotosynthese-efficiëntiesensoren van andere leveranciers."
De CF2GO is, zonder licenties, te integreren in elke klimaatcomputer of beslissingplatform. "Het belangrijkste verschil met de CropObserver is dat dit nieuwe systeem volledig geïntegreerd wordt in het online platform MyLedgnd van Ledgnd. Bij de introductie van de CropObserver moesten we zelf de data interpreteren. Dit werkte, maar was lastig schaalbaar en moeilijk te automatiseren. Door ons nu meer te richten op datamodellering en het automatiseren van terugkerende patronen, wordt het product eenvoudiger te integreren en kan het systeem specifieke taken van de teler overnemen, zoals het schermen."
De sensor kan stationair worden gebruikt of op een bewegend mechanisme zoals een spuitboom, waarop de sensor kan worden gemonteerd. De sensor is 30% goedkoper dan zijn voorganger, de CropObserver.
CAM-planten
Vincent ziet onder meer kansen voor het meten van fotosynthese-efficiëntie bij CAM-planten. In de teelt van potplanten ziet Vincent de snelste Return on Investment. "Hier kunnen we zorgen voor hogere productie, doordat telers minder bang hoeven te zijn voor tipburn of verkleuring bij een hogere lichtintensiteit."
De sensor kan gebruik worden om bij CAM-planten te meten wanneer een CAM-plant geen CO2 meer opneemt tijdens de dag. "Dit is een uitdaging met andere sensoren die vaak werken met clipjes en slechts een klein deel van de plant kunnen meten. Met de CF2GO kunnen we de fotosynthese-efficiëntie meten tot wel 100 centimeter van het gewas, zonder fysiek contact. Hierdoor biedt het systeem niet alleen meer flexibiliteit, maar ook een veel vollediger beeld van wat er in de kas gebeurt."
DLI
Daarnaast biedt de CF2GO de mogelijkheid om nauwkeurig de Daylight Integral (DLI) van planten te bepalen. "Door de fotosynthese-efficiëntie realtime te meten, kunnen we precies vaststellen wanneer een plant schade oploopt door een te hoge lichtintensiteit op een bepaald moment. Ook kunnen we zien of de totale hoeveelheid licht per dag (de DLI) te hoog is, wat kan leiden tot lichtstress en uiteindelijk plantschade. Deze inzichten helpen telers om snel in te grijpen en de ideale lichtomstandigheden te creëren."
Het nieuwe systeem van PhenoVation kan worden toegepast in zowel de belichte als onbelichte teelt. Vooral in de onbelichte teelt zijn de lichtfluctuaties in lente en herfst soms zo groot dat er risico op overbelichting is, weet Vincent. "Na vier donkere dagen kan bijvoorbeeld een plotselinge zonnige dag te veel licht geven voor de plant. In de belichte teelt kan dit systeem helpen om de LED-belichting zo efficiënt mogelijk in te zetten, zodat de DLI gehaald wordt met zo min mogelijk LED-licht en zoveel mogelijk zonlicht."
Automatisch schermen
Vincent weet dat er nog veel te leren is over het gebruik van de sensoren, maar hij wijst erop dat uit eerdere ervaringen al is gebleken dat automatisch schermen 'zeker haalbaar is.' "Daarom starten we in januari bij een orchideeënkweker met automatische schermen, zodat de planten nooit te veel en nooit te weinig licht ontvangen."
Bij de inzet van sensordata voor schermbeslissingen hoeft de teler alleen de gewenste DLI in te stellen, legt Vincent uit. "CF2GO zorgt ervoor dat de plant exact de benodigde hoeveelheid licht krijgt. Soms kan dit iets onder de ingestelde DLI liggen, maar soms ook erboven als de plant zich 'happy' voelt, wat we kunnen monitoren met realtime-metingen van Fv/Fm, ETR, TFM en NPQ(t). Deze vier-trapsanalyse laat ons precies zien wanneer de plant te veel of te weinig licht krijgt."
Geen AI
Het systeem van PhenoVation meet echte plantgezondheidsparameters. "Er wordt geen AI gebruikt om een correlatie te vinden met de fotosynthese. Wij meten écht de efficiëntie van fotosynthese. Uiteraard gebruiken wij wel bepaalde modellen en algoritmes om patronen te vinden, maar we willen alles wel zo dicht mogelijk bij het werkelijk meten van plantgezondheid houden."
In maart volgen testen in andere gewassen, zoals tomaat en paprika.
Voor meer informatie:
Vincent Jalink
PhenoVation
[email protected]
www.phenovation.com
LinkedIn