Tholen - Een perfect kloppende boekhouding en nauwkeurige rapportages zijn essentieel om succesvol te zijn als financieel adviseur. Het lijkt dan op het eerste gezicht niet logisch dat iemand daarnaast een grote passie ontwikkelt voor het imperfecte. Toch heeft juist het imperfecte de voorkeur van Harald van Amerom, registeraccountant en oprichter van AGF-reststroomverwerker Van Kneus. "Eigenlijk wil ik me volledig richten op deze duurzame missie, dat is mijn doel en de kern van wat ik wil bereiken. Het hele financiële advies mag eigenlijk de deur uit," zegt hij.
Hvan Amerom
Duurzaam ondernemen
Harald kwam tot deze conclusie na een periode van reflectie op zijn loopbaan. Na verschillende functies in het bedrijfsleven verkocht hij in 2020 zijn aandelen in een gerechtsdeurwaarderskantoor en nam hij een sabbatical om na te denken over zijn volgende stappen. Deze periode viel samen met de start van de coronapandemie, wat hem de tijd gaf om zich te heroriënteren op wat hij werkelijk wilde bijdragen aan de wereld. "Ik heb altijd iets met duurzaamheid willen doen," vertelt hij. "Maar de dagelijkse verantwoordelijkheden van het runnen van een bedrijf hielden mij tegen om die stap te zetten."
SunnyBun
Start-up Van Kneus
Tijdens zijn zoektocht naar nieuwe mogelijkheden overlegde Harald met Marcel Verdellen, een jeugdvriend en eigenaar van Satori Holland. "Marcel liep al langer met het idee om producten, die niet meer geschikt waren voor verkoop in supermarkten, een tweede leven te geven," vertelt Harald. Dit leidde tot een afstudeerproject waarin studenten van de HAS Hogeschool zich bogen over de opzet van een concept genaamd GazpachGo. Het plan van de studenten resulteerde uiteindelijk in de oprichting van een nieuw bedrijf, Van Kneus, vanuit het idee dat ook 'kneusjes' in groenten en fruit volop kansen bieden.
Harald gaat in de AGF-sector op zoek naar producten die niet via de versmarkt verkocht kunnen worden. Medeaandeelhouder en sterrenchef Sjoerd Henstra van Raaskal Food Creators ontwikkeld op basis daarvan nieuwe producten. Het nieuwste product is een zoete-aardappelpuree van een reststroom, die de basis vormt voor hippe broodjes. Deze worden inmiddels gebruikt door verschillende horecagelegenheden en cateraars. Een mooie mijlpaal was de verkoop van 'sweetpotato pepper buns' door Streetchefs Catering tijdens de vierde Grand Prix in Zandvoort. "Dit jaar helaas geen overwinning voor Max Verstappen, maar wel eentje voor Van Kneus," lacht Harald.
SunnyBun
Behoudende markt
Werken met reststromen is echter geen eenvoudige taak. "De markt is soms behoudend en gewend om op een bepaalde manier te werken," legt Harald uit. "Maar wij zien juist mogelijkheden in wat anderen als afval beschouwen. We noemen het daarom liever geen reststromen of bijproducten; het zijn waardevolle grondstoffen die goed genoeg zijn om iets nieuws van te maken. Iedereen erkent dat het absurd is dat 33% van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Tegelijkertijd vinden supermarkten het nog spannend om hierop in te springen. Terwijl er juist voor supermarkten en de to-go-markt grote kansen liggen. Dit segment laat een sterke groei zien. Hoe mooi zou het zijn om hier een productcategorie van te maken, waarin ook andere leveranciers van duurzame levensmiddelen een plek kunnen vinden. We tonen graag aan dat er voor deze 'kneusjes' in het schap een goede markt is."
Twee werelden
Harald verdeelt zijn tijd tussen zijn oude werk en Van Kneus. Als ZZP-er zet hij zijn financiële kennis en expertise in bij bedrijven, zowel binnen als buiten de AGF-sector. De rest van zijn tijd besteedt hij aan de ontwikkeling van Van Kneus. Het zijn twee totaal verschillende werelden. Als registeraccountant heb je een meer analytische rol en houd je een zekere afstand tot de producten of diensten van de bedrijven. Bij Van Kneus draait het daarentegen om creativiteit, innovatie en duurzaamheid. Haralds ervaring als registeraccountant blijft daarbij ook van waarde, vooral als het gaat om financieel management, risicobeheer en het behouden van een gestructureerde aanpak binnen de vaak chaotische start-upomgeving.
Voor de toekomst heeft Harald grootse plannen. De uitdaging om voedselverspilling tegen te gaan biedt enorme kansen. "De AGF-sector heeft zoveel potentie als het gaat om duurzaamheid. Ik zie het als mijn taak om te laten zien dat er zoveel meer mogelijk is," besluit Harald.
Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Van Kneus
Michaëlstraat 4
5935 BL Steyl
Tel: +31 6 2330 4219
[email protected]
https://www.vankneus.com