Tholen - De medewerkers bij aardbeienteler Raf Quirijnen vielen onlangs met hun neus in de boter. Of eigenlijk taart, want Kurt Lauwers en René Mondt van Royal Brinkman hadden er eentje van Bakkerij Vreugdenhil meegenomen om de 200e installatie van een nanobubblesysteem van Moleaer te vieren.
Raf Quirijnen, Kurt Lauwers en René Mondt met taart
Voordat er taart gegeten kon worden donderdag, vond er eerst een korte check bij het systeem plaats. René had een sensor meegenomen om het zuurstofniveau na te meten. De Moleaer NEO nanobubblegenerator zorgt voor een zuurstofniveau in water van 37 ppm. Na het aftappen van een maatbeker vol water meet René 35,4 ppm. Dat stemt hem positief. "Een kleine afwijking bij hele hoge waardes ten opzichte van het cijfer op de unit is gebruikelijk."
Sinds afgelopen zomer draait het systeem bij de teler uit Wuustwezel. Het water voor zes hectare aardbeienteelt in drie kassen wordt sindsdien vanuit één centrale waterruimte met extra opgelost zuurstof verrijkt. Raf: "Mijn waterinstallatie is goed. Toch geloof ik wel in het belang van extra zuurstof voor betere wortels."
Check prestatie Moleaer-unit: 35,4 ppm zuurstof stemt tevreden
Schonere druppelleidingen
Bij Proefcentrum Hoogstraten volgde de teler proeven met een Moleaer NEO nanobubblegenerator in de aardbeienteelt. Hij besloot er ook daarna, na overleg met zijn teeltadviseur, in te investeren.
Een van de belangrijkste factoren van de waterkwaliteit is de hoeveelheid opgelost zuurstof in het water. Zuurstof is een essentieel element dat nodig is voor plantengroei. Het onderhouden van voldoende beschikbare zuurstof in het irrigatiewater ondersteunt een gezonde plantontwikkeling, helpt stress te verminderen en indirect ziektes te voorkomen.
Het verhogen van het zuurstofniveau in de wortelzone verbetert de opname van voedingsstoffen, verbetert de wortelgroei en ondersteunt gezonde vegetatieve en generatieve groei. Naast dat teler Raf verwacht met de extra zuurstof de plant een plezier te doen, ziet hij nu al effect door het loskomen van vuil in druppelleidingen. Dat is een mooie bijkomstigheid.
Het najaarszonnetje schijnt goed de waterruimte in. In één van de drie kassen staan ook de HPS-lampen aan. Hier teelt teler Raf belicht.
Maatwerk
In de watertechnische ruimte van teler Raf staat één Moleaer-unit. Die verrijkt het gietwater in de mengbak waar water van verschillende bronnen wordt gemengd. De aardbeienteler vangt regenwater op met silo's en een bassin. Hij gebruikt voor negentig procent regenwater. Daarnaast is er de mogelijkheid om bronwater te gebruiken. Samen met nog wat drainwater ontstaat een mix, die óók voldoende zuurstof moet bevatten. Ook hier meet René donderdag een maatbeker water na. 29.2 ppm. Goede score.
Net na installatie zagen de mannen van Royal Brinkman en teler Raf dat het zuurstofniveau in de mengbak lager uitviel dan verwacht. De oorzaak werd gevonden in het bijmengen van bassinwater met lage zuurstofniveaus. Na wat softwareaanpassingen pompt teler Raf bassinwater nu voortaan 's nachts naar binnen. Dat scheelt.
René: "Door temperatuurverschillen tussen water kun je iets aan zuurstof verliezen. Daarnaast moet je rekening houden met chemisch verbruik, bijvoorbeeld als het sterk ijzerhoudend water is, of biologisch verbruik, iets wat vooral in bioteelten speelt. Wij berekenen voorafgaand aan de installatie de benodigde zuurstofniveaus."
Meting zuurstofniveau in mengbak: 29.2 ppm
Meetbaar
De aardbeienteler die zijn aardbeien aan Coöperatie Hoogstraten levert heeft ook ervaring met het gebruik van biostimulanten. Ook die dragen bij aan een beter bodemleven en betere wortels, maar anders dan bij de investering in de Moleaer NEO nanobubblegenerator, vindt teler Raf het nog lastig om te bepalen voor welke biostimulanten hij moet kiezen. "Het is lastiger meetbaar. Dat is het voordeel van werken met nanobubbels. Zuurstof in mijn gietwater is meetbaar."
De teler kweekt ook zijn eigen planten op, op een trayveld. Voor het gietwater dat hij die trayplanten geeft, werkt Raf nog niet met nanobubbels. "Ik heb als eerste stap gekozen om te investeren in het gietwater voor de productieteelt." Verwacht hij hier ook een productiestijging, wil Kurt bij een bak koffie van hem weten. Niet direct, al vindt Raf dat sowieso lastig om aan te geven. Er zijn zoveel factoren die hierop van invloed zijn. "Ik ben altijd kritisch op mijn teelt, maar vindt dat alles er momenteel goed op staat."
René tapt een maatbeker water af om een controlemeting te doen
Stabiliteit
Met de investering in de Moleaer NEO wil teler Raf vooral problemen voorkomen. "Wortelziekten voorkomen wordt een steeds grotere uitdaging door het verdwijnen van middelen." In sommige teelten wordt door telers met waterstofperoxide gewerkt om het water schoon te houden, en met zuurstof te verrijken. Raf teelt zonder waterstofperoxide.
Problemen voorkomen is waar het om gaat bij een investering in een systeem van Moleaer, knikt René. "Vooral op stressmomenten voor de plant zien telers dat de plant stabiel blijft. De ziektedruk loopt dan niet op, en ook de productie wordt niet aangetast. Je gaat dus niet zozeer harder produceren, maar hebt vooral voor een stabielere teelt, omdat de zuurstofniveaus in het gietwater stabiel goed blijven."
René en Kurt bestuderen de Moleaer-unit van dichtbij
In bassin
Naast de Moleaer NEO is er ook de Moleaer Clear, voor in waterbassins. "Daar ligt de focus niet op het verhogen van zuurstofniveaus, maar vooral op het voorkomen van algen en vervuiling in het waterbassin", geeft René aan. "Hier injecteren we lucht, terwijl we bij de NEO zuurstof maken en injecteren."
De watertechnisch specialist van Royal Brinkman trekt in België regelmatig op met accountmanager Kurt Lauwers. Kurt heeft, dankzij het brede assortiment van Royal Brinkman, telers heel veel verschillende producten te bieden. Bij grotere investeringen, zoals bijvoorbeeld watertechnische installaties, biedt René ondersteuning.
René wijst erop dat Royal Brinkman de systemen van Moleaer de afgelopen jaren steeds vaker in Nederland, België en Duitsland is gaan verkopen, en ook nog via export. Kurt, die sinds vorig jaar terug is bij zijn eerste werkgever in de tuinbouw, kreeg na de 200e verkoop een appje van René. "Hij vertelde dat het de 200e verkoop was. Dat is om bij stil te staan." En zo kwam het dat in Wuustwezel een club aardbeienplukkers op een doordeweekse donderdag in oktober van een Westlandse taart zat te genieten.
De display laat het zuurstofniveau zien.
Voor meer informatie:
Royal Brinkman
[email protected]
www.royalbrinkman.nl
Moleaer
[email protected]
www.moleaer.com