"Kasttelers zullen hun bedrijf moeten sluiten door een besluit van de Nieuw-Zeelandse regering over het emissiehandelssysteem (ETS)," zegt John Murphy, voorzitter van Vegetables NZ. "De regering wil trots zijn op de impact van haar beleid, maar in dit geval heeft ze onvoldoende inzicht in de gevolgen."
"We hebben de ministers, parlementsleden en regeringsfunctionarissen meerdere keren uitgelegd dat hun advies niet klopt: de verlaging van de industriële toewijzing heeft wél ernstige gevolgen voor kasttelers van tomaten, paprika's en komkommers."
Volgens berekeningen van telers leidt de verlaging tot een kostenstijging van 30.000 dollar per hectare, zonder voordelen voor telers, consumenten of het milieu. Deze stijging betekent een zware klap voor kasttelers die al te maken hebben met energiekosten die soms tot 100% zijn gestegen.
Voor consumenten zal het verdwijnen van telers leiden tot een lager aanbod en hogere prijzen. Bovendien schaadt het besluit het milieu doordat geïmporteerde groentevervangers, die per vliegtuig worden aangevoerd, voor meer uitstoot zorgen.
In augustus van dit jaar vroeg Vegetables NZ de regering om twee maatregelen:
- Het uitstellen van de verandering in de basislijn voor industriële toewijzing tot juli 2025, zodat telers de tijd krijgen om lopende gascontracten af te ronden en hun efficiëntie of brandstofkeuze verder te kunnen aanpassen.
- Het opzetten van een fonds voor duurzame voedselsystemen, waarin de ETS-opbrengsten van kasttelers worden herbelegd om kassen te helpen verduurzamen en zo de overgang naar schonere brandstoffen te ondersteunen.
John geeft aan dat telers CO₂ vastleggen voor gebruik in hun teelt. Dit onderscheidt hen van andere industriële gebruikers van warmte en zou de regering de mogelijkheid moeten geven om kasttelers binnen het ETS anders te behandelen. Toch lijkt de regering vooral oog te hebben voor de staalindustrie, terwijl de glastuinbouwsector hierdoor wordt benadeeld.
Als het tegengaan van klimaatverandering de voornaamste reden achter dit beleid is, zou de focus moeten liggen op het versterken van de capaciteit van Nieuw-Zeeland om voedsel te produceren onder steeds moeilijkere omstandigheden. De landbouw is tijdelijk uit het ETS gehaald om deze sector tijd te geven voor de overgang; hetzelfde zou moeten gelden voor de glastuinbouw. Alle voedselsystemen verdienen bescherming en moeten weerbaarder worden gemaakt.
Bron: FreshVegetables.co.nz
Indexfoto: © Ian Allenden | Dreamstime.com