Het eerste testlaboratorium in Zuid-Australië voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is geopend op de Waite-campus van de Universiteit van Adelaide.Onder beheer van het South Australian Research and Development Institute (SARDI) in hun centrum voor moleculaire diagnostiek kunnen monsters nu lokaal getest worden, zonder dat ze naar het buitenland hoeven te worden gestuurd.
"De mogelijkheid om ToBRFV bij SARDI te testen helpt telers om te voldoen aan de certificeringsprotocollen van West-Australië. Dit maakt het mogelijk voor Zuid-Australische bedrijven om hun producten te blijven verhandelen zodra ze virusvrij zijn verklaard," aldus de teams.
Om markttoegang te vergemakkelijken, zal de deelstaatregering de kosten dragen voor alle benodigde bemonstering en tests die telers moeten uitvoeren als onderdeel van het certificeringsproces.
Deze stap volgt op de bioveiligheidsaccreditatie door het Australische ministerie van Landbouw (DAFF) voor het laboratorium dat de ToBRFV-testen zal uitvoeren. Tot nu toe werden de meer dan 3700 verzamelde monsters naar laboratoria in Victoria en New South Wales gestuurd, die als enige deze tests konden uitvoeren.
Momenteel wordt in het SARDI-laboratorium, in samenwerking met de interstatelijke faciliteiten, een kwaliteitsborgingsproces uitgevoerd om de testprotocollen en -procedures te verfijnen en de ToBRFV-test te valideren.
De deelstaatregering werkt aan de bevestiging van testvereisten waaraan telers moeten voldoen om toegang te krijgen tot de markt in Queensland. Hopelijk wordt de procedure voor toelating tot Queensland binnenkort afgerond.
De meeste telers in Zuid-Australië die vrij zijn van ToBRFV of geen connectie hebben met besmette locaties, hebben hun producten zonder extra beperkingen kunnen exporteren naar alle staten en territoria, behalve West-Australië en Queensland.
De deelstaatregering heeft er vertrouwen in dat de verspreiding van het virus goed in kaart is gebracht, met slechts drie besmette locaties. Toezicht en verdere opsporing blijven echter doorgaan.
"Er is hard gewerkt om de testfaciliteit van SARDI geaccrediteerd en operationeel te maken voor ToBRFV-tests. Dit is een zeer positieve stap in onze voortdurende bestrijding van het virus, dat, als het niet beheerst wordt, grote schade kan toebrengen aan de tomaten-, paprika- en peper-industrie," aldus Clare Scriven. "De bevestiging van het test- en bemonsteringsprotocol waarmee Zuid-Australische telers kunnen aantonen dat hun producten vrij zijn van ToBRFV, geeft meer zekerheid voor de toekomst. De deelstaatregering blijft daarnaast in gesprek met Queensland over hun testvereisten."
Ze benadrukte dat het belangrijk is om te onthouden dat dit virus – hoewel zeer schadelijk voor telers – geen risico vormt voor de menselijke gezondheid. "Zuid-Australische tomaten zijn volledig veilig om te eten, en ik moedig iedereen aan om onze lokale telers te steunen door hun producten te blijven kopen."
Bron: Government of South Australia
Indexfoto: © Vlad Teodor | Dreamstime.com