"Samen met onze partners doen we meer dan louter onderzoekswerk. We zorgen ervoor dat JPFA-leden, bestaande uit telers, leveranciers en particulieren, vertical farming volledig begrijpen voordat ze ergens aan beginnen. We streven ernaar om de kloof tussen wetenschap en bedrijven te overbruggen", zeggen Eri Hayashi, voorzitter van de Japan Plant Factory Association (JPFA), en Nozumi Hiramatsu, manager van International Relations and Consulting, terwijl ze deze zomer een rondleiding geven op de Kashiwanoha Campus van de Chiba University, op ongeveer een uur rijden van Tokio.
Eri Hayashi
Hoewel de naam het misschien doet vermoeden, houdt het JPFA zich niet alleen bezig met vertical farming, maar hebben ze ook verschillende onderzoeksprojecten die in kassen plaatsvinden. Het JPFA staat bekend om zijn praktijkgerichte, op onderzoek gebaseerde workshops over vertical farms en kassen, waarvan er in oktober weer een cursus in het Engels door specialisten uit de academische wereld en de sector op het programma staat, inclusief een bezoek aan 808 Factory en Mirai. Bovendien organiseerde het JPFA vorig jaar zijn eerste internationale symposium, dat vanwege de grote vraag in september 2025 terugkeert in de buurt van Tokio.
Klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken.
Een deel van de Kashiwanoha Campus van Chiba University waar het JPFA zijn hoofdkantoor heeft en het grootste deel van zijn co-onderzoek uitvoert.
Op het terrein van Chiba University beheert het JPFA-team een aantal kassen en vertical farms. "We doen voornamelijk onderzoekswerk en stellen kennis ter beschikking. We voeren ook verschillende experimenten uit met bedrijven. Onze rol is om leden en anderen kennis te laten maken met nieuwe wetenschappelijke projecten, ze in contact te brengen met spelers in de sector, overheidsambtenaren en potentiële partijen om mee samen te werken", legt Eri uit.
Glastuinbouwbedrijven leren omgaan met hittegolven en proberen nieuwe ideeën te introduceren om een antwoord te bieden aan de koelingskosten. "Sommigen telen het hele jaar door verschillende gewassen, voornamelijk in een voorkeursklimaat van een gewas." Naast de verschillende lopende projecten doen sommige leden ook onderzoek in samenwerkingsverband, omdat dit vaak gunstig uitpakt voor alle betrokken partijen.
Een aardbeiproef van Yanmar
Onderzoek en wetenschap combineren
Elke onderzoeks- of proeffaciliteit is ontworpen op de juiste schaal zodat er een behoorlijke hoeveelheid producten kan worden geteeld, getest en uiteindelijk tegen een goede prijs buiten de campus kan worden verkocht. Er zijn heel wat bedrijven, speciale leden van het JPFA, die hun oplossingen uittesten op grotere schaal om klaar te zijn om ermee de markt op te gaan.
"Vaak worden potentiële klanten uitgenodigd om naar de campus te komen om de mogelijkheden te laten zien die hier liggen. Bedrijven krijgen de kans om nauw samen te werken met de telers en hun product- of marktkennis uit te breiden."
Naast het testen van producten en marktonderzoek is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Recyclen van grondstoffen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen worden toegepast om overmatig afval te voorkomen.
Hoogtepunten van het onderzoeksproject
Startup Hanmo voert testen uit in vertical farms om de beste teeltrecepten te vinden voor teelt het hele jaar door. In Japan begint het seizoen in december en eindigt het in mei met voornamelijk kasteelt. Door te telen vanaf het zaadje houdt Hanmo insecten en ziekten weg. De jonge planten zijn daarom beter geschikt voor de export en de teelt kan gedurende een lange periode zonder gewasbeschermingsmiddelen.
De afgelopen drie jaar hebben ze dezelfde moederplanten in vier lagen gebruikt en tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. Een populair oogstmodel in Japan is om eerst kwaliteitsfruit te plukken om het tegen een hogere prijs te verkopen, en consumenten later zoveel zachtfruit te laten plukken als ze willen voor een vaste prijs. Dat zorgt voor een enorme besparing op de arbeidskosten.
De proefinstallatie van Obayashi
Obayashi, een van de grootste technologiebedrijven in Japan, heeft vanaf het begin teeltproeven gedaan om zijn systeem te verbeteren. Het nieuwste project onderzoekt de impact van automatisering. Het gaat niet alleen om de implementatie van robotica, maar ook om de invloed van automatisering in elk verwerkingsproces en hoe dit bijdraagt aan het verlagen van de arbeidskosten en het verhogen van de productiviteit.
Ze telen zes slasoorten en kruiden die de lokale bevolking kan vinden in regionale winkels. Deze proeffaciliteit dient als een geweldige proof of concept voor Obayashi, dat uiteindelijk grote teeltfaciliteiten wil uitbouwen.
Klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken.
Een komkommerproef bij Yanmar
Yanmar, een grote fabrikant van landbouwmachines, voert verschillende proeven uit in zijn kas- en vertical farmfaciliteiten. In een gesloten teeltfaciliteit vindt een aardbeiproef plaats, waarvoor absorptiedoek wordt gebruikt, een natuurlijke irrigatiemethode. Het doek absorbeert vloeibare meststoffen en houdt de grond in een bepaalde graad van vochtigheid die de wortels van het gewas zoveel opnemen als nodig is.
Teeltproef met tomaten
Hoewel de oplossing oorspronkelijk ontworpen was voor tomatenplanten, test Yanmar nu de efficiëntie ervan voor de aardbeiteelt, omdat het bedrijf wil overstappen op duurzamere substraatalternatieven. Ze zijn ook begonnen met het testen van hun transportsysteem voor zachtfruit, dat besteld is om geïnstalleerd te worden in vijf grote Japanse glastuinbouwbedrijven die het zullen gebruiken voor vermeerderingsdoeleinden.
Een aardbeiproef
Wat betreft de proeven met aardbeien in een kas, heeft het bedrijf een systeem ontworpen voor het koelen van de wortels in plaats van de gehele teeltomgeving. "We zijn aan het analyseren of wortelkoeling efficiënter is dan het koelen van de kasomgeving, aangezien veel telers op zoek zijn naar betaalbare innovaties om de OpEx te verlagen. De plantenwortels lijken er erg blij mee te zijn en het is erg handig om alleen de temperatuur in de wortelzone te veranderen in plaats van de hele kas. Tot nu toe is het een goedkoper alternatief, maar we moeten er wel rekening mee houden dat het koelsysteem uiteindelijk duurder kan uitvallen dan het koelen van de hele kas zelf. Het is iets wat we in de loop van de tijd nog zullen verbeteren", aldus Siqin Batu, onderzoeksleider bij Yanmar.
Naast de proeven in de kas zijn startups zoals LeafLab, Especmic, Mitsubishi Aqua Chemical Aqua Solutions, Planet Co. en Ikeuchi achter de schermen bezig met tal van onderzoekspilots waarover binnenkort meer info volgt.
Klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken.
Voor meer informatie:
JPFA
Eri Hayashi (voorzitter)
[email protected]
https://npoplantfactory.org/en
Obayashi Corporation
www.obayashi.co.jp
Yanmar
www.yanmar.com