Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flexibele tuinder maakt ruimte voor stroom voor 13 bedrijven

Er heeft zich na een oproep van netbeheerder Liander voor flexvermogen één tuinder gemeld in Zevenhuizen. Hierdoor krijgen dertien bedrijven stroom. In Boskoop is vooralsnog geen extra ruimte gevonden om bedrijven aan te sluiten. Daar meldde zich ook één bedrijf, maar deelname van dit bedrijf levert onvoldoende extra ruimte op.

Sinds september 2023 is de maximale capaciteit van het elektriciteitsstation in Zevenhuizen bereikt. Monique Hoogwijk, regiomanager van Liander, noemt wat in Zevenhuizen mogelijk is 'een goed voorbeeld'. "Samen houden we het stroomnet toegankelijk, ondanks de drukte. Naast uitbreiding en verzwaring moeten we ook blijven kijken waar er extra ruimte is en die beter verdeeld kan worden. Daarom moedigen we bedrijven aan om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden om de afname te spreiden, zodat we het stroomnet voor iedereen beschikbaar houden."

Liander heeft samen met het tuindersbedrijf gekeken naar het elektriciteitsverbruik en concludeerde dat er flexibele vermogen beschikbaar is voor 13 nieuwe bedrijven die op de wachtlijst stonden in Zevenhuizen. Het tuindersbedrijf ontvangt een vergoeding voor de flexibiliteit. "Voor nieuwe bedrijven blijven we de mogelijkheden voor flexibiliteit onderzoeken in de regio."

Boskoop
Liander heeft naast Zevenhuizen ook onderzocht of ondernemers in regio Boskoop bereid waren tot 'flexibel' gebruik maken van het stroomnet. Er is één bedrijf gevonden in Boskoop, maar door de omvang van de drukte op het net, biedt dat onvoldoende ruimte voor nieuwe klanten. In dit gebied blijven bedrijven vooralsnog op de wachtlijst staan.

Uitbreiding elektriciteitsnet
Liander werkt de komende jaren volop aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet in de regio Holland-Rijnland. De komende twee jaar wordt hiervoor in deze regio 394 miljoen euro geïnvesteerd. Kijkend tot 2033, bouwt we samen met TenneT in de regio twee grotere elektriciteitsstations (150kV); één in Zuidplaspolder bij Zevenhuizen en één in Hazerswoude-Rijndijk.

Bron: Liander

Publicatiedatum: