Tholen - De tweede ondersteboven teelt in het World Horti Center zit erop. Met enkele aanpassingen zijn onder leiding van Vertify opnieuw tomaten, maar hoofdzakelijk komkommers geteeld met het systeem van Biomic Agritech. Opnieuw is het potentieel van het systeem aangetoond, vooral voor arbeidsbesparing, maar nog altijd hikt het innovatieve bedrijf aan tegen opschalen. Welke teler durft?
In de proef van 2024 zijn de teeltbuizen anders gepositioneerd, 90 graden gedraaid en daarmee nu in de lengte geplaatst in plaats van dwars in de kas zoals bij de proef in 2023. In totaal gaat het om 8 buizen, goed voor 80 vierkante meter teeltoppervlak.
Opschalen zonder test op schaal
Eliezer Edelstein, de initiatiefnemer van BiomicAgritech en een echte techneut, constateert zes jaar na de start van het project in 2019, dat iedereen de mond vol heeft van innovatie, maar dat het nog wel lastig blijkt om ook partijen te vinden die dan op schaal willen testen. En zonder test op schaal, kiest een teler niet voor een compleet nieuw systeem.
In Israël is in 2020 en in 2021 met het systeem getest in een commerciële kas. Daarna is de stap naar Nederland gezet, waar de berichten over problemen met het vinden van voldoende mensen die het werk in de kassen willen doen zeer regelmatig het nieuws halen. Nadat er een subsidie vanuit het Innovatiefonds Hagelunie kwam, hielp Clemens Stolk van InnovaConnect met het opzetten van een eerste proef in het World Horti Center in Naaldwijk. Daarvoor is het teeltsysteem ingepast in een Nederlandse hightech kas.
"Met ons systeem rol je de stengel op, met een druk op de knop. Opbinden en indraaien is niet nodig. Zwaartekracht doet het werk. Onze teeltmethode bespaart bijna 50% arbeidskosten. Volgens al onze experimenten die zijn uitgevoerd met het telen met het systeem, in Israël en in Nederland, zal het commerciële systeem dezelfde, en zelfs hogere opbrengst hebben, vergeleken met de traditionele teeltmethode."
Eliezer (rechts) met zijn vrouw Ronit bij een test met het systeem in Israël.
ROI
De techneut wijst na twee jaar testen in Nederland, in navolging van testen in Israël, ook op bijkomende voorbeelden, zoals minder verspreiding van plantvirussen omdat er veel minder handmatige arbeid aan te pas komt. Ook zijn geen plastic touwtjes en clips nodig. Dat scheelt afval na de teelt. Daarnaast is bladplukken, ook een handmatige taak, makkelijk omdat het blad van boven goed te zien is. "Een robot kan onderlangs rijden en het bladplukken doen."
Biomic Agritech zoekt naar een teler die het aandurft om op 500 vierkante meter in een commerciële kas een test te doen, naast een reguliere referentieteelt. "We twijfelen er niet aan dat telers na die test wel serieus willen overwegen de kas om te bouwen naar ons systeem. De terugverdientijd is 3 à 4 jaar."
Voor Eliezer is het duidelijk dat het systeem niet klaar is voor de stap naar een grote commerciële teelt zonder een commerciële test. "Een dergelijke status quo wordt doorgaans opgelost door een overheid die subsidie geeft om innovaties verder te helpen."
Eén robot voor al het werk
Het doel van de Israëliërs op de lange termijn is om een volledig gerobotiseerde kas te ontwikkelen. Eliezer: "Veel bedrijven werken aan de ontwikkeling van robots voor kassen, met name robots voor het plukken. Geen enkel bedrijf ontwikkelt een robot voor het opbinden van de planten, omdat het een ingewikkelde de taak is die ook bij mensen de nodige ervaring vergt om het goed te doen."
Bij de teelt met het systeem van BiomicAgritech is opbinden van het gewas langs de draad niet nodig. "Alles wat we nodig hebben is een robot voor het oogsten en een robot voor het verwijderen van bladeren en uitlopers. Naar onze mening kan dezelfde robotarm, die van bovenaf werkt, beide taken uitvoeren. Er is geen wagen nodig om de robot te dragen. Transportbanden, op de schone vloer, kunnen de vruchten naar de verpakkingsruimte brengen, en de verwijderde bladeren en uitlopers worden naar de plek gebracht waar gecomposteerd kan worden."
Zit tuinbouw op het juiste spoor?
Eliezer maakt graag de vergelijking met de tijd van Charlie Chaplin. Hij vraagt zich af of de tuinbouw met de robotiseringskeuzes van nu wel op het juiste spoor zit. "Jaren geleden werden auto's met de hand geassembleerd. Charlie Chaplin maakte er de film Modern Times over. Tegenwoordig worden bijna alle auto's door robots geassembleerd. Als de auto's van vandaag de dag handmatig geassembleerd zouden worden, zou de prijs van de auto's vijf keer hoger zijn, of zelfs nog meer. Laten we hopen dat we binnenkort autonome kassen voor het telen van tomaten en komkommers zullen zien, volledig bediend door robots, voordat de kosten van tomaten en komkommers vijf keer hoger zullen zijn."
Vervolg
In november start bij Vertify een belichte teelt met het systeem, met tussenbelichting. Na de winterteelt wil men de grotere proef van 500 vierkante meter opstarten, bij voorkeur ook in komkommer. In Israël lopen ook teelten in komkommer, en tomaat.
Online zijn meer video's te zien, waaronder ook van het oogsten.
Voor meer informatie:
BiomicAgritech
Tel.: +972 54 6170172
[email protected]
www.biomicagritech.wixsite.com/biomicagritech