Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regeerakkoord geeft Vlaamse fruittelers kapstokken

De sectorvakgroep Fruit maakte een eerste analyse van het Vlaams regeerakkoord en zocht naar belangrijke beleidslijnen die relevant zijn voor de fruittelers.

"Positief is dat men het ondernemerschap en de positie van de boer – dus ook van de fruitteler – zal versterken door onder andere te zorgen voor rechtszekerheid en minder administratieve lasten. Bij de optimalisatie van het GLB na 2027 hoopt de fruitsector meer dan in het huidige GLB te kunnen genieten van de mogelijkheden die er zijn. Zo is het VLIF cruciaal voor de fruittelers. We hopen op meer budget voor het VLIF, alsook dat de normbedragen worden aangepast aan de realiteit en dat het maximale steunbedrag per bedrijf wordt opgetrokken gezien de sterk stijgende kosten bij investeringen. De sectorvakgroep is tevreden dat bij besluitvorming richting nieuw Europees beleid er systematisch impactanalyses zullen komen in functie van competitiviteit en de milieu-impact.

We maken ons als sector wel grote zorgen over de evaluatie van de brede weersverzekering in 2025. De fruitsector vraagt de Vlaamse regering nu al om de brede weersverzekering zeker te behouden voor de fruittelers met de nodige Vlaamse cofinanciering, aangezien meer dan de helft van het fruitareaal in Vlaanderen hier nu al gebruik van maakt. Als sector zijn we al enkele jaren vragende partij voor een werkbaar kader om puntvervuiling aan te pakken via onder andere de aanleg van vul- en spoelplaatsen. Het is dan ook positief dat de Vlaamse regering het engagement neemt om hiermee aan de slag te gaan. Wij hopen zo om meer gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar te houden voor de sector."

Nieuwe EU-verordening voor nieuwe rassen
De nieuwe EU-verordening zou verschillende Europese richtlijnen vervangen over het in de handel brengen van zaaigranen, wijnstokken, teeltmateriaal fruitgewassen, siergewassen, bietenzaad, groentezaad. "Het wetgevende kader is erg complex en Europa wil dit meer harmoniseren."

De sectorvakgroep Fruit ziet enkele positieve elementen in deze ontwerp-Europese verordening, maar er zijn toch ook enkele belangrijke kanttekeningen te maken. De sectorvakgroep vindt het niet kunnen dat een ras al op de markt kan komen vooraleer het geregistreerd is op een Europese lijst. "Als fruitteler mag je dit risico niet kunnen nemen. Nieuwe fruitrassen die op de markt komen worden vandaag al uitgebreid getest, onder andere door pcfruit. Extra inzetten op bijkomende ziekteresistentie is belangrijk omdat we zo ook minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zouden hebben. De sector vreest dat deze nieuwe verordening ervoor zal zorgen, door de te sterke overheidssturing, dat de veredeling vertraging zal oplopen en dat nieuw plantmateriaal terug duurder zal worden. Beide moeten volgens ons voorkomen worden."

Analyse officiële FAVV-controles
"In opvolging van het convenant dat de sector afgesloten heeft met het FAVV over het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen bespraken we de controleresultaten van de officiële controles uitgevoerd door het FAVV."

De sectorvakgroep stelt vast dat de resultaten voor de sector bijzonder positief zijn en dat er zeker verder gewerkt kan worden om het bij de aandachtspunten nog beter te doen. "Meer dan 95% heeft een afgesloten fytolokaal waarop een sticker 'verboden toegang voor onbevoegden' is voorzien. Gewasbeschermingsmiddelen die vervallen zijn of die geen erkenning meer hebben, moeten afzonderlijk worden opgeslagen in het fytolokaal. Hier worden nog iets meer fouten tegen gemaakt, maar de sectorvakgroep ziet het haalbaar om dit ook hier nog verder te verbeteren in de sector. 99,4% van de monsters genomen van Belgische producten zijn conform de MRL-regelgeving. Hier mogen we terecht bijzonder fier op zijn. We zien iets lagere percentages voor producten die uit andere landen komen, van binnen of buiten Europa. De sectorvakgroep verwacht van het FAVV dat positieve resultaten ook beter kenbaar gemaakt worden."

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: