Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw in Almería: meer productie, lagere prijzen tegen stijgende kosten

Het land- en tuinbouwseizoen van 2023-24 in Almería heeft gemengde resultaten opgeleverd. Aan de ene kant meldde de provincie een stijging van de teelt met 3,1%, met een totaal van bijna 1,8 miljoen ton voedsel van september tot maart. Aan de andere kant werd deze volumestijging tenietgedaan door een daling van de marktprijzen, met name voor primaire gewassen zoals aubergine en courgette, waar de prijzen met respectievelijk 33% en 19% daalden.

Ondanks de heersende tegenslagen op de markt kenden de watermeloen- en meloentelers een gunstig resultaat: de watermeloenprijzen stegen met 28% en de meloenprijzen met 13%. Niettemin laat het bredere beeld een sector zien die onder druk staat, met gewassen zoals paprika's die geconfronteerd worden met het dubbele gevaar van prijsdeflatie en stijgende teeltkosten als gevolg van inflatie en hogere energiekosten.

Het scenario onderstreept een aanpassingsperiode voor de tuinbouwsector van Almería, die gekenmerkt wordt door toenemende productie maar afnemende opbrengsten als gevolg van stijgende inputkosten. Het seizoen wordt gezien als een overgangsfase, met aspiraties voor consistentere prijzen in de komende perioden om het aanzien van Almería in de land- en tuinbouw te versterken. Ondanks een stijging van de export heeft de sector te kampen met dunner wordende winstmarges.

Bron: EuroWeekly

Publicatiedatum: