Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanille geteeld in kassen in Bretagne

Het is de eerste vanilleoogst voor enkele tuinders van Prince de Bretagne, die altijd op zoek zijn naar nieuwe markten om hun assortiment te verrijken. In navolging van rood fruit en exotische citrus zijn een handvol telers - 3 in totaal - de uitdaging aangegaan om vanille te telen, in navolging van tomatenteler Pierre Guyomar. Voorlopig is deze productie "nog zeer vertrouwelijk", maar ze is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met producenten op het eiland Réunion.


In Frankrijk wordt de specerij meestal geteeld in Polynesië, Réunion of West-Indië - © Prince de Bretagne

Een kwetsbare plant, aangepast aan het Bretonse klimaat
Hoewel het teeltgebied misschien als een verrassing komt, is Bretagne een "land dat perfect geschikt is voor de teelt van vanille", want de vanilleplant "houdt niet van te hoge temperaturen of te veel licht".

In een kas zijn de Bretonse omstandigheden perfect geschikt voor de teelt van vanille", bevestigt Pierre Guyomar, tuinder van Prince de Bretagne en voorzitter van de vanillesectie. In 2019 kwamen drie telers uit de Côtes d'Armor op het idee om vanille te telen in bestaande kassen, waar voorheen tomaten werden geteeld. Ondersteund door hun coöperatie, les Maraichers d'Armor, en door Terre d'essais, het experimenteerstation van de sector, slaagden ze in de uitdaging om vanille te produceren in Bretagne.

"We hebben gekozen voor de variëteit Planifolia vanwege haar smaakeigenschappen, de meest geteelde variëteit ter wereld. Hoewel we ons in het onbekende begaven, waren de producenten op Réunion niet verrast. Ze dachten dat het perfect haalbaar was," legt Pierre uit.

Het is ook dankzij vijf jaar uitwisseling en het delen van knowhow met de producenten van Réunion dat de Bretonse producenten hun doel hebben bereikt. In 2023 zijn ze een partnerschap aangegaan met de coöperatie ProVanille in Réunion.

"Werk als van een goudsmid"
Het telen van vanille is "een echt werk als van een goudsmid. Het is een heel lang en nauwgezet handwerk, want vanille is een fragiele plant die zichzelf respecteert en graag vertroeteld wordt. De technische oplossingen voor teeltproblemen zijn nog onbekend en we passen ons voortdurend aan," legt Pierre uit.

Geduld is ook essentieel, want het duurt meer dan 18 maanden vanaf de bestuiving tot het op de markt brengen van de bruine peul. "De belangrijkste fase is de handmatige bestuiving van elke bloem tussen 15 januari en 15 maart. De oogst van de Vanille de Bretagne wordt gespreid in de tijd, 8 tot 10 maanden later, omdat elke peul wordt geoogst op het moment van rijpheid om een optimaal vanillinegehalte te garanderen."

Vanille, een groeiende markt?
"Wij geloven in deze markt", zegt Pierre. Alle vanille van Réunion wordt lokaal verkocht, wat bewijst dat er een sterke vraag is naar Franse vanille. Hoewel de productie nog bescheiden is, "hebben we het over een paar honderd kilo eindproduct. We mogen niet vergeten dat een verkoopbare peul slechts enkele grammen weegt, 5 keer minder dan een geoogste peul!

Over een mogelijke uitbreiding van het areaal in de komende jaren, antwoordt Pierre: "Afhankelijk van de markt en dit eerste verkoopjaar, zullen we de volumes aanpassen en alle telers van Prince de Bretagne verwelkomen die zich bij dit avontuur willen aansluiten.

De vanille Prince de Bretagne zal in eerste instantie worden verkocht in de detailhandel, zoals delicatessenwinkels, maar ook in de horeca (ijswinkels, patisserieën, restaurants, enz.).

Voor meer informatie:
Léa Marrelec Guyomard
Cotacoop
[email protected]