Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Geen aardgas? Wel steeds meer kunstmest uit Rusland

De TTF-gasprijs voor komende winter is tot ruim 41 euro per megawattuur opgeklommen. Door de windstille, zonnige maar ook mistige woensdag, ligt de EPEX-elektriciteitsprijs ruim op 107 euro per megawattuur.

Vrijdag volgt een nieuwe energie-update op dit kanaal.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 22 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In een e-mailupdate wijst energieleverancier Engie erop dat het Noorse gasaanbod nog altijd wat blijft tegenvallen, met ongepland onderhoud wat ervoor zorgt dat er telkens beperkingen zijn in de gasexport ten opzichte van de verwachtingen. Positief voor de prijsvorming zijn hoger dan gemiddelde temperaturen, goed gevulde gasvoorraden en een gunstige gasprijs in Europa in vergelijking met Azië, waardoor LNG-boten weer liever naar Europa varen dan naar Azië. De warmtevraag is momenteel nog beperkt. Ook dat helpt mee.

Engie staat ook stil bij de CO2-prijs. Die is gedaald van 65€/t naar net onder 62€/t. We citeren: "En hoewel investeringsfondsen meer neerwaartse potentie zien vanwege de ontwikkeling van de Europese economie en lage(re) inzet van conventionele centrales, is een opwaartse correctie ook mogelijk. Momenteel komt de CO2-prijs in de buurt van het laagste punt sinds april van dit jaar. Vaak zien we op dat moment een toename van koopinteresse in de markt wat vervolgens prijzen laat stijgen." Door een relatief stabiele gasprijs en dalende CO2-prijs staan de termijnprijzen over het algemeen iets lager dan een week geleden.

Energieanalist Jan Willem Zwang van Stratergy deelt op LinkedIn een overzicht waarin te zien is wanneer er negatieve uurprijzen voor elektriciteit optreden. Er zijn dit jaar al bijna 1,5 keer zoveel uren met negatieve prijzen geweest als heel vorig jaar. Gemiddeld is de prijs van al die negatieve uren dit jaar 19,11 euro per MWh waar deze vorig jaar nog 26,06 euro per MWh was.

Er komt steeds minder gas uit Rusland naar Europa, maar ondertussen wordt Europa ongemerkt wel steeds meer afhankelijk van import van kunstmest uit Rusland. Daarop wijst Jilles van den Beukel op LinkedIn. Hij ziet een parallel met de stijgende Europese afhankelijkheid van aardgas uit Rusland in de jaren 2015-2020. Hij wijst op een artikel in de Moscow Times.

Nederland was in 2022 voor 34% en 61% afhankelijk van Rusland en Wit-Rusland voor de import van respectievelijk stikstofhoudende meststoffen en kalimeststoffen. Dat blijkt uit de publicatie: 'De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband – editie 2023'