De Ondernemersgroep Waterstof is dit jaar drie keer bijeengekomen en heeft een vliegende start gemaakt in de contacten met leveranciers en netbeheerders. In de tweede helft van dit jaar zijn er twee belangrijke ontwikkelingen geweest die de ontwikkeling van waterstofketens flink op zijn kop hebben gezet, deelt Arjen de Jong namens Kas als Energiebron.
De eerste is een Europese veiling voor de productie van waterstof, waarbij er een budget van 800 mln euro was te verdelen. Noord- en West-Europese projecten bleken daarbij enkele malen duurder te zijn dan Zuid-Europese projecten, wat een rem zet op de ontwikkeling van Nederlandse elektrolysers. Een tweede veiling met 1200 mln euro is nu in voorbereiding. Een andere ontwikkeling was het vertragen van de aanleg van een west-oost corridor van het transport van waterstof, de Delta Rhine Corridor. Door deze vertraging is een (inter)nationaal netwerk pas later beschikbaar dan verwacht, wat de vorming van een liquide waterstofmarkt en concrete kansen in het oosten van het land verkleint.
Er is dus weer even tijd nodig voor herbezinning op de rol van waterstof. De aandacht gaat nu uit naar meer zicht krijgen op grootschalig aanbod via import van groene waterstof en blauwe waterstof. Met de toenemende netcongestie en oplopende netkosten blijft waterstof een relevante energiedrager om rekening mee te houden voor de middellange termijn. Daarnaast zal de komende maanden meer bekend worden over de mogelijkheden van waterstof in WKK's en zijn er diverse lopende onderzoeken naar het gebruik van waterstof in de glastuinbouw. Kortom, genoeg werk aan de winkel voor de ondernemersgroep waterstof om de kansen en het perspectief concreet te maken.
Bron: Kas als Energiebron