De motie die invoering van ETS2 opt-in voor hele Nederlandse glastuinbouw moet voorkomen, is dinsdagmiddag aangenomen. Flach van de SGP en Grinwis van de ChristenUnie stellen, net als Glastuinbouw Nederland, dat de opt-in niet nodig is om de emissiedoelen voor de glastuinbouw (4,3 megaton in 2030) te halen.
De motie kreeg steun van BBB, CDA, FvD, JA21, NSC en PVV, samen goed voor een meerderheid met 79 stemmen. Staatssecretaris Rummenie had de motie vorige week nog ontraden. Hij wilde niet vooruitlopen op besluitvorming over de ETS2 opt-in door het kabinet in het voorjaar van 2025.
Tegen overbeprijzing
Flach en Grinwis willen dat het kabinet niet overgaat tot een opt-in voor ETS2 voor de glastuinbouw, tenzij alle partners bij het convenant dat met de glastuinbouw is gesloten daarmee instemmen. ETS-2 jaagt de Nederlandse glastuinbouw de grens over of een faillissement in, stelde Glastuinbouw Nederland daags na Prinsjesdag al. Men is absoluut niet voor de opt-in is.
In de motie, die nu is aangenomen, ziet Glastuinbouw Nederland een nieuwe kans 'om met het Rijk opnieuw te kijken naar het totaalpakket aan prikkels, opdat overbeprijzing wordt voorkomen.' De sector wil in aanloop naar de voorjaarsbesluitvorming van 2025 alle financiƫle prikkels in kaart brengen, en Den Haag ervan doordringen dat nog meer maatregelen om het 2030-doel te halen niet nodig zijn.
Afgelopen week spraken Tweede Kamer en kabinet ook over wijzigingen in de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw die vorig najaar na veel gedebatteer door de Tweede en Eerste Kamer is gestemd. De wet gaat op 1 januari 2025 in. Mogelijk met lagere CO2-heffingen in de eerste jaren dan in eerste instantie vorig jaar afgesproken. Na deze week gaat politiek Den Haag even met herfstreces.