De hightech kas van Bördegarten in het Duitse Osterweddingen wordt binnenkort dubbel zo groot als hij nu is. Momenteel worden er groenten en biologische kruiden geteeld op een areaal van ongeveer 6,4 hectare net buiten Maagdenburg, maar daar komt nog eens ruim zes hectare bij.
"We zijn nu begonnen met de projectplanning voor een uitbreiding met nog eens 63.000 m². De nieuwe kas zal in directe verbinding worden gebouwd aan de oostkant van de bestaande kas en zal dan door ons als één eenheid worden beheerd", zegt Michael Tepfer, hoofd strategische bedrijfsontwikkeling bij de Wimex Group, waarvan Bördegarten deel uitmaakt. "We worden bij de planning ondersteund door acht masterstudenten van de Hogeschool Dresden (HTW) onder leiding van professor Fritz-Gerald Schröder."
Martin Stichnoth, bestuurder van het district Börde, evenals dr. Jürgen Ude, staatssecretaris in de Staatskanzlei van Saksen-Anhalt, en Daniel Krake, vertegenwoordiger van de districtsraad van Anhalt-Bitterfeld, waren ook aanwezig bij de eerste werkvergadering tussen Bördegarten en HTW Dresden om meer te weten te komen over het project.
Martin Stichnoth (rechts), dr. Jürgen Ude (midden) en Daniel Krake waren ter plaatse om meer te weten te komen over het nieuwe kassenproject.
Komkommers en kruiden
"Technisch gezien zal de nieuwe kas tien jaar verder zijn dan de andere", benadrukte Tepfer. "Het meest opvallende is dat de kas ongeveer drie meter hoger zal zijn en uitgerust met minder ventilatiemogelijkheden. We gaan meer gesloten telen, en zijn zo nog beter beschermd het binnendringen van ziekten en plagen en ongewenste stoffen. Ook gaan we zuiniger kunnen telen hierdoor, met een lager energieverbruik." Bördegarten wil ook de afvalwarmte van het naburige bedrijf AGC Glas gebruiken om de kas duurzaam te verwarmen.
De nieuwe kas zal voornamelijk worden gebruikt voor de teelt van komkommers voor verschillende retailketens. "Dit zal onze positie als teler van komkommers voor de regionale retail versterken en ook lokale banen opleveren", benadrukt Tepfer.
Naast ongeveer 3,3 miljoen potten biologische kruiden zoals peterselie, basilicum, bieslook, rozemarijn, dille en munt, worden er in de bestaande kas ook jaarlijks komkommers geoogst, tot wel 50.000 stuks per dag.
Dankzij de grondstofbesparende, effectieve hightech voorziening van licht, warmte, kunstmest en druppelirrigatie wordt er tijdens de teelt van de Osterwedding komkommers meer CO₂ afgevoerd dan er geproduceerd wordt. Dit betekent dat de komkommerteelt van Bördegarten het milieu momenteel jaarlijks ongeveer 919 ton van het klimaatschadelijke broeikasgas bespaart. De uitbreiding van het areaal zal naar verwachting de CO₂-besparing verdubbelen.
Professor Fritz-Gerald Schröder (midden) van de Hogeschool Dresden (HTW) met staatssecretaris dr. Jürgen Ude (rechts) en Michael Tepfer (links), hoofd strategische bedrijfsontwikkeling bij de Wimex Group, in de huidige kas van Bördegarten.
De verbinding naar de universiteit
Acht masterstudenten tuinbouw aan de HTW in Dresden zijn betrokken bij het bouwproject. Ze plannen de nieuwe kas volgens de specificaties van Bördegarten en onder begeleiding van prof. Fritz-Gerald Schröder - als studieopdracht. Tepfer: "Tijdens een startbijeenkomst heeft de studentengroep nu de eerste taak gekregen." Snel na de eerste bijeenkomst zijn nog twee werkbijeenkomsten gepland om de inhoud van het project af te ronden en voor diepgaande technische besprekingen.
De studenten presenteren de resultaten van hun werk in februari. "Dan kunnen we beoordelen of het concept economische perspectieven heeft. Dat hangt ook af van de vraag of we op de lange termijn de betaalbare energie van AGC Glas kunnen betrekken", zegt Tepfer. Als de beslissing om te investeren positief uitvalt, staat de bouw van de kas gepland voor 2025/2026. De totale kosten zullen ongeveer tien miljoen euro bedragen.
Op het kick-offevenement voor de uitbreiding van de kas in Bördegarten: de planningsgroep van masterstudenten van HTW Dresden met bezoekers uit de politieke wereld en de verantwoordelijken bij de Wimex Group.
Het contact tussen Bördegarten en de HTW kwam tot stand via één van de studenten. "Ludwig Schulenburg komt uit de regio Magdeburg, heeft een arbeidscontract bij ons in de kas en studeert ook tuinbouw bij professor Schröder in Dresden", legt Tepfer uit. "Tijdens zijn vakanties werkt hij bij ons in de kas, brengt theoretische expertise uit Dresden met zich mee en keert dan terug naar de universiteit met praktische vragen. Als ons gezamenlijke plan slaagt, zal Ludwig de eerste tuinbouwingenieur van de volgende generatie zijn."
Bron: Wimex Group