Er is afgelopen tijd veel uitgetest met biostimulanten in groente waaronder komkommer, paprika en tomaat. Van Iperen geeft een update over proeven.
Het zijn vaak proeven waarbij er een combinatie gemaakt wordt tussen microbiële en niet-microbiële producten. "Het is bekend dat biostimulanten onder omstandigheden van stress het beste presteren. Dat is ook de reden dat er wisselende resultaten zijn. Om de betrouwbaarheid van de producten te testen zijn de proeven meerdere keren herhaald."
Er zijn proeven gedaan in zowel steenwol als organische substraten. Hierbij is ook de microbiële biomassa gemeten. Hieruit blijkt dat organische substraten een hoger maar ook stabielere biomassa hebben. Met biostimulanten is de impact op de biomassa ook groter in organische substraten dan steenwol. Voor beide substraten zijn voordelen gemeten bij gebruik van biostimulanten. Dit verschil wordt echter groter op organische substraten.
Per substraat is ook weer een andere aanpak van biostimulanten gewenst, constateert men bij Van Iperen. "Zo doen bepaalde biostimulanten het beter op organische substraten dan op steenwol."
Buiten het type substraat is het vaak ook belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen. Uit de proeven blijkt dat het vroegtijdig toevoegen bij de plantenkweker voordelen biedt ten op zichtte van een toepassing op de teeltlocatie.
Er zijn proeven gedaan met Stimuforce Asco in tomaat, Accudo in komkommer en paprika, Stimuplant 4-Terra in paprika en Vitact F + Impuls TD in tomaat. Bekijk hier de resultaten.