VitroplantSA, een vermeerderingsbedrijf, is een belangrijke speler geworden in de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht om te voldoen aan de groeiende vraag naar onderstammen voor bladverliezend fruit en heeft zijn activiteiten uitgebreid naar een breed scala van gewassen, zoals kersen, blauwe bessen, kiwi's, druiven, perziken, peren, walnoten, pistachenoten en aardappelen. VitroplantSA's aandeelhouders zijn internationale partners, Vitroplant Italy en Hishtil, samen met de lokale partner ZZ2. Samen brengen zij technische expertise en ondersteunende systemen in op het gebied van financiën, HR en infrastructuur.
Het bedrijf werkt met een sterke focus op energie-efficiëntie, innovatieve samenwerkingen en technologische systemen die werken in Zuid-Afrika om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van de klanten.
Frederik Voigt in de tunnel voor jonge planten, waar optimale groeiomstandigheden worden gehandhaafd
Werken met Zuid-Afrika's klimaatdiversiteit
Zuid-Afrika's gevarieerde klimaatzones beïnvloeden de activiteiten van VitroplantSA, waardoor ze minder afhankelijk zijn van kunstmatige verwarming voor gewassen. Blauwe bessen worden bijvoorbeeld geteeld in Mooketsi in de provincie Limpopo, waar door de warmere wintertemperaturen minder elektriciteit nodig is om de kassen te verwarmen. Deze aanpak bespaart energie en creëert gunstigere groeiomstandigheden.
VitroplantSA wil het energieverbruik minimaliseren door middel van natuurlijke groeiomgevingen. Terwijl de Mooketsi site in de Limpopo provincie profiteert van de natuurlijk warmere omstandigheden, gebruiken de lager gelegen sites pad-en-fansystemen voor koeling. Met de integratie van zonne-energie is het bedrijf echter op weg om volledig autonoom te worden.
"Zonne-energie is een grote verandering voor ons, omdat het zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief is", aldus Harry Danckwerts, Business Development Manager bij VitroplantSA.
Klant bij VitroplantSA haalt onderstammen op
Uitbreidingen en automatisering
Als onderdeel van de uitbreiding is VitroplantSA van plan om de automatiseringsprocessen te verbeteren, met name in de tunnels waar de teelt van planten plaatsvindt. "Deze stap is cruciaal voor het verhogen van de output zonder de arbeidskosten te verhogen. We onderzoeken Nederlandse teeltbedden en geautomatiseerde systemen voor het planten, verplaatsen en irrigeren van de planten", legt Frederik Voigt, Horticultural Product Specialist bij VitroplantSA, uit. "We hebben machines geïmporteerd, zoals het complete Ellepot-systeem uit Denemarken dat helpt bij het efficiënt produceren van miljoenen plantpluggen per jaar."
Het bedrijf produceert momenteel ongeveer 3,5 miljoen planten per jaar, maar Harry geeft aan dat het groeipotentieel aanzienlijk is met een potentieel van 6 miljoen planten per jaar. Blauwe bessen en appels zijn twee van hun belangrijkste gewassen, naast aardappelen. De laatste blijft een stabiele markt, met een constante vraag naar aardappelplantjes en miniknollen, terwijl andere productlijnen zoals blauwe bessen voortdurend voor welkome verrassingen zorgen.
De flexibiliteit om in verschillende regio's te telen en de teelt van gewassen te diversifiëren is een groot voordeel voor VitroplantSA. "We gebruiken verschillende microklimatologische gebieden in Zuid-Afrika om zo weinig mogelijk energie te gebruiken," legt Harry uit. Dit zorgt ervoor dat ze jaarrond planten kunnen vermeerderen zonder al te veel afhankelijk te zijn van verwarming.
Groei stroomlijnen: planttrays voorbereiden met het Ellepot-systeem linksboven;
Gewortelde pluggen worden geplant in een veen houtvezelmix in Ellepot pluggen
Snellere import met internationale partners
De activiteiten van VitroplantSA worden ondersteund door internationale samenwerkingen die de import van plantmateriaal vergemakkelijken. Eén zo'n samenwerking is met CAV en Vitroplant in Italië, dat samenwerkt met de Zuid-Afrikaanse Department of Agricultural Quarantine. Deze relatie maakt het mogelijk om de import van weefselkweek te versnellen, waardoor de tijd die nodig is om nieuw plantmateriaal het land binnen te brengen aanzienlijk wordt verkort.
VitroplantSA is geregistreerd als een externe quarantaine-inspectiefaciliteit, wat betekent dat geïmporteerde planten voldoen aan de fytosanitaire eisen en voorschriften van de Zuid-Afrikaanse Department of Agricultural (DALLRD) Quarantine. Dit gestroomlijnde proces heeft ertoe bijgedragen dat het bedrijf kan voldoen aan de groeiende vraag naar planten van hoge kwaliteit.
De mogelijkheid om snel en efficiënt plantmateriaal te importeren is essentieel voor het onderhouden van ketens en het voldoen aan de behoeften van klanten, vooral in een sector waar timing een teeltseizoen kan maken of breken. "Met VitroplantSA als externe quarantaine-inspectiefaciliteit kunnen we nieuw plantmateriaal veel sneller importeren dan voorheen," zegt Frederik.
Geïmporteerde weefselkweekplanten in bakjes voor snellere vermeerdering
Uitdagingen en toekomstplannen
Een van de lopende problemen is de energiekosten om de temperatuur in de kwekerijen optimaal te houden. "In de koudere maanden wordt het echt duur om de boel draaiende te houden," geeft Harry toe. De inspanningen van het bedrijf om gebruik te maken van de natuurlijke klimaatzones van Zuid-Afrika en de overstap naar zonne-energie hebben deze kosten echter aanzienlijk verlaagd.
Installatie zonnepanelen
Bovendien streeft het bedrijf naar voortdurende automatisering van de productie. Op dit moment gebruiken ze eenvoudige klimaatbeheersingssystemen, met temperatuursensoren die ventilatoren activeren wanneer de kas een bepaalde drempel bereikt. De langetermijnvisie van VitroplantSA is om de hele productielijn te mechaniseren, van het planten tot het verplaatsen van de planten door de verschillende groeistadia.
Hun plannen omvatten het uitbreiden van de afhardingstunnel in een gebied met koudere klimatologische omstandigheden, waardoor optimale omstandigheden worden gecreëerd om het afhardingsproces te verbeteren en gezondere, veerkrachtigere planten te garanderen.
VitroplantSA is een speler van onschatbare waarde aan het worden in de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector. Ze bieden diensten aan kwekerijen in het hele land en onderzoeken mogelijkheden om hun gewassoorten verder te diversifiëren. Harry concludeert: "We kijken altijd vooruit en vinden nieuwe manieren om efficiënt sterkere planten te kweken. Ons vermogen om op schaal weefselkweekplanten te produceren voor een reeks verschillende gewassen is wat ons onderscheidt in het land."
Voor meer informatie:
Frederik Voigt
VitroplantSA
frederik@vitroplantsa.com
www.vitroplantsa.com