Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tarieven KCB omhoog in 2025

Het bestuur van het KCB heeft de tarieven bepaald voor 2025. Om kostendekkend te kunnen opereren is het volgens het Kwaliteits-Controle-Bureau noodzakelijk de tarieven te verhogen met 5,5%. Deze stijging heeft te maken met de in 2025 verwachte stijging van de loon- en ICT kosten en inflatie. "Deze ontwikkeling ligt in lijn met wat er in het bedrijfsleven en bij andere toezichthouders gebeurt."

Naast de verhoging van 5,5% zijn per 2025 de onderstaande tarieven aangepast:

1. Voor de activiteit Reduced Checks importinspecties wordt overgegaan van een omslagtarief naar een verrichtingentarief (starttarief en minutentarief). De kosten van diagnostische onderzoeken en documentcontrole worden apart in rekening gebracht.

De systematiek van het omslagtarief bij Reduced Checks was gebaseerd op gemiddelde kosten voor bedrijven. De kosten voor de bedrijven zijn daardoor soms lager of hoger dan de inzet van het KCB. De omslag tarieven waren gekoppeld aan hoeveelheden en inspectiepercentage. Het jaarlijks berekenen van deze tarieven is complex omdat dit altijd is op basis van ingeschatte werkzaamheden (aantal zendingen, volumes, Reduced Checks-inspectiepercentage, documentcontroles, etc.) en gedurende de looptijd kunnen fluctueren. De nieuwe controleverordening heeft het mogelijk gemaakt om in plaats van een omslag tarief met een verrichtingen tarief te gaan werken. Hierdoor kunnen de daadwerkelijk gemaakte kosten/ bestede tijd gefactureerd worden en kan gewerkt worden conform het 'kostenmaker is kostendrager-principe'.

Door in 2025 over te gaan op een verrichtingentarief (minutentarief en starttarief) komen de in rekening gebrachte tarieven altijd overeen met de door het KCB werkelijk aan deze inspecties bestede tijd. Alle documentcontroles voor zowel uitgevoerde als ook voor vrijgevallen inspecties bij Reduced Checks importinspecties worden vanaf 2025 via een apart tarief in rekening gebracht. Ook worden alle diagnostische onderzoeken apart in rekening gebracht. Deze kosten komen hierdoor terecht bij de bedrijven die deze kosten ook veroorzaken. Door deze aanpassing zijn nu alle KCB tarieven een verrichtingentarief.

2. Er zijn nieuwe tarieven voor het 'onderzoek tomato brown rugose fruit virus' en 'onderzoek zaden bonen'. Bij de tarieven voor diagnostisch onderzoek baseert het KCB voortaan de tarieven op de tarieven van de NVWA en NakTuinbouw.

3. Het tarief voor het waarmerken van een fytosanitair certificaat wordt verhoogd. In 2023 werd vastgesteld dat het tarief voor de afgifte van fytosanitaire certificaten niet kostendekkend was. In overleg met de brancheorganisaties is besloten de verhoging van dit tarief niet in één keer maar in twee stappen door te voeren. In 2024 volgde de eerste verhoging en in 2025 volgt de tweede stap in de verhoging van dit tarief.

Bron: KCB

Publicatiedatum: