Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peer Schraven (Compliment): "Grote zorgen over productbeschikbaarheid van onze Nederlandse geteelde groenten"

Geen ijsbergsla meer in 2026?

Tholen - Bij vollegrondsgroentenbedrijf Compliment uit het Brabantse Volkel is het Hollandse ijsbergslaseizoen weer afgesloten. Directeur Peer Schraven kijkt terug op een enorm uitdagend seizoen. "Ieder jaar zeggen we dat het niet gekker kan, maar dit seizoen staat met stipt bovenaan."

"Vorig jaar begon het in augustus met regenen en dat heeft maanden aangehouden. Normaal maken we in de winter een planning op welke percelen we welke dagen planten, gebaseerd op type, hoogte en zwaarte van de grond, maar van die planning kwam dit jaar helemaal niks terecht. We moesten van dag tot dag kijken waar we konden planten, wat uiteraard ook weer invloed had op de beschikbaarheid van de producten, want we hebben flink wat meer uitval gehad dan andere jaren."

Bladluis
"Aan het begin van het seizoen lagen de prijzen nog op een goed niveau, maar op een gegeven moment zijn de prijzen in de zomer gedaald, terwijl de beschikbaarheid daar in onze ogen geen aanleiding toe gaf omdat er weinig product was. We hadden dan ook steeds het gevoel dat de prijzen zouden moeten aantrekken, maar die omslag kwam helaas niet. In september kregen we er nog een zorgelijke uitdaging bij, omdat de druk van bladluis enorm hoog was en niet onder controle was te krijgen. Doordat er veel van deze partijen in de markt werden aangeboden, werd de afzet de laatste twee maanden van het seizoen een enorme uitdaging", blikt Peer terug.

Deze situatie baart de teler grote zorgen. "Als je ziet dat de ziektedruk met de huidige toegelaten gewasbeschermingsmiddelen al niet onder controle is te houden, dan hangt ons met het verbod op Movento en Batavia vanaf 2026 echt een fiasco boven ons hoofd. Deze middelen gaan vanaf 2026 vervallen en er is nog geen oplossing tegen de bestrijding van bladluizen. Het is echt een groot vraagteken wat boven het hoofd van de telers hangt. Gezamenlijk doen we al jaren onderzoek naar groene middelen, maar dit heeft nog geen resultaat opgeleverd dat voldoende is om de teelt met aanvaardbare risico's op te starten. Om de voedselzekerheid te kunnen garanderen moeten we negen van de tien keer resultaat hebben, en dan ligt er nog een groot risico bij de teler."

Productbeschikbaarheid
"Voedselbeschikbaarheid zal een steeds groter item worden. Als je normaal uitgaat van een oogstpercentage van 80% en je hebt een oogst van 60%, dan doet dat enorm veel met je kostprijs. Wil je als teler het risico lopen dat een volledige oogst mislukt? Op dit moment krijg je als je een product met luis levert een claim aan je broek. Dat acceptatieniveau bij de klant is nog niet veranderd, maar dat zal wel moeten gebeuren, anders hebben we geen sla meer in 2026. Ik maak me dan ook oprecht zorgen over de productbeschikbaarheid van onze gezonde Nederlands geteelde groenten!"

Suggesties op onder meer social media om de sla maar op water in de kassen te telen, wuift hij van de hand. "Ik heb ondertussen al veel teeltbedrijven op water bezocht, ook in Amerika, maar met alles wat de natuur ons geeft, geloof ik niet dat we duurzamer kunnen telen als in de buitenlucht. Bovendien ligt de kostprijs van de teelt op water op een heel ander niveau dan de buitenteelt en we willen ook dat gezond voedsel betaalbaar blijft. Een product als ijsbergsla blijft tenslotte een bulkproduct. Daarnaast zijn er op dit moment nog geen ijsslarassen die op water geteeld kunnen worden, dus voor nu op korte termijn zie ik dit nog niet zitten. Wellicht verandert dit als bepaalde groenten niet meer buiten geteeld kunnen worden door grondgebonden ziekten."


Teelt in Spanje

Momenteel is Peer in Spanje, waar de partner-telers van Compliment momenteel de vollegrondsgroentenoogst opstarten. "We werken direct samen met Spaanse telers van onder meer venkel, paksoi, mini-Romaine sla en bleekselderij om onze klanten in het winterseizoen te voorzien. Die telers bezoeken we elke vier tot zes weken. Tegelijkertijd hebben zij met dezelfde uitdagingen te maken. Ook voor hen valt een middel als Movento weg en ook zij hebben hier nog geen oplossing voor, bovendien vormt voor hen de waterproblematiek nog een grotere uitdaging dan bij ons. Al met al is de druk op de telers enorm, denk alleen maar aan items als gewasbescherming, arbeidsmigratie en water. Op de oplossingen lijken wij helaas maar heel weinig invloed te hebben. Veel mensen lijken te vergeten dat we dagelijks bezig zijn om miljoenen mensen van gezond voedsel te voorzien."

Voor meer informatie:
Peer Schraven
Compliment BV
Zeelandsedijk 1
5408 SL Volkel
Tel.: +31 (0)6 22 08 56 60
[email protected]
www.complimentbv.nl